Sigaraya Evde de Yasak Geliyor!

Sigara içilen alanlarin daraltilmasina yönelik eylem plani üzerinde çalisan uzmanlardan, 15 yas alti çocuklar ve hamilelerin yasadigi evlerde sigara yasagi uygulanmasi önerisi geldi.

Sigaraya Evde de Yasak Geliyor!
Tütünle savasta dünyada örnek ülkelerden biri haline gelen Türkiye'nin sigarayla mücadelesinde yeni stratejiler gelistirmek üzere 2013-2017 yillarini kapsayacak eylem plani hazirlaniyor.
Ana hedeflerinden biri sigara içilebilen alanlarin daraltilmasi olan eylem plani üzerinde çalisan uzmanlardan, bazi ülkelerdeki gibi 15 yas alti çocuklar ve hamilelerin yasadigi evlerde sigara yasagi uygulanmasi önerisi geldi.
Türkiye'nin Ulusal Tütün Kontrol Programi ve Eylem Plani'nin uygulamasini takip etmek ve gelistirmek üzere olusturulan Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi alt gruplari, 2013-2017 yillarini kapsayacak eylem plani üzerinde çalisiyor.
Kisa bir süre önce toplanan komitenin alt gruplarindan Halki Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Egitim Çalisma Grubu, yeni eylem planiyla ilgili stratejilerini güncelledi.
Sigarayla mücadelede okullarda egitimci ve velilere yönelik egitimlere agirlik verilmesi görüsünün benimsendigi toplantida, her düzeydeki egitim kurumunda ''Sigarasiz okul'' normunun güçlendirilmesi karari çikti.
Grubun eylem planinda ayrica, tip ve saglik bilimleri fakülteleri ile diger yüksek ögrenim kurumlarinin müfredatina sigarayla mücadele konusunda bilgi, tutum ve davranis degisikligi olusturacak konularin konulmasi, sigara içilebilen alanlarin azaltilmasi ve sigara biraktirma etkinliklerinin artirilmasi suretiyle tiryakiligin toplumda kabul edilen bir davranis olmadigi mesajinin verilmesi karari yer aldi.
Halki Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Egitim Çalisma Grubu Baskani Prof. Dr. Nazmi Bilir, toplumun tamaminda sigara karsiti bir tutum olusturmayi hedeflediklerini söyledi.
Bunun için sigara içilen alanlarin daraltilmasi, evler, özel araçlar ve açik alanlarin büyük bölümünün de sigara yasagi kapsamina alinmasi gerektigini ifade eden Bilir, sunlari söyledi:
''Bu konuda bazi ülkelerde genis yasaklar uygulaniyor. Örnegin özel araçlarda ve 15 yasin altinda çocuk ve hamile bulunan evlerde sigara içilemiyor. Türkiye de kapali alanlarda sigara yasaginin en iyi uygulandigi ülkelerden biri haline geldi. Sigara içilecek alanlarin daraltilmasi ve bazi hallerde evlerin de bu kapsama alinmasi tartisilmalidir.''
Sigara yasaginin okul içinde ve çevresinde uygulanmasinin büyük önem tasidigina isaret eden Bilir, egitimcilerin ögrenciler açisindan birer rol model oldugunu vurguladi.
Bilir, yeni eylem planiyla okullardaki çalismalarin daha aktif hale getirilmesinin planlandigini bildirdi.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284