Teknoloji ile Şaşılık Arasında İlgi Yoktur

Çocuklarda sıklıkla görülebilen göz hastalıklarından biri olan şaşılık rahatsızlığının teknoloji ile arasında hiçbir bağlantı olmadığını söyledi.

Teknoloji ile Şaşılık Arasında İlgi Yoktur

Dünyagöz Hastanesi Konya şubesinde görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Harun Reşit Çelebioğlu, çocuklarda şaşılık rahatsızlığı hakkında ebeveynlere bilgiler vererek “Şaşılık, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her bir gözde 6'şar adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya fazlalığı olması şaşılığa neden olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Farklı nedenlerle şaşılık oluşabilir”

Şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Op. Dr. Çelebioğlu, “İlk göz muayenesi için geç kalındığında çocukların gözlerinde estetik problemlerinin yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde çocukların göz şikâyeti olmasa bile düzenli olarak mutlaka uzman bir göz hekimine muayene olması gereklidir”

Şaşılık için genetik yatkınlığın da söz konusu olduğunu belirten Op. Dr. Çelebioğlu ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimalinin arttığını söyledi.

Teknoloji ile şaşılığın bir ilgisinin bulunmadığını da sözlerine ekleyen Çelebioğlu sözlerini şu şekilde tamamladı. “Ailelerin çocuklarına, 'Öyle televizyon izlersen şaşı olursun, çok bilgisayar, tablet başında durma şaşı kalırsın' gibi sözler söyler. Hâlbuki teknoloji ve şaşılık rahatsızlığı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Bunlar tamamen şehir efsanesidir. Özellikle çocukların yaklaşarak televizyon izlemesini 'görmüyor' diye adlandırmak da çok doğru yaklaşım değildir. Ancak objelere yaklaşarak bakan çocuklarda görme kusuru olabileceği düşünülerek göz doktoruna muayene olmaları son derece önemlidir. Çünkü çocuklar hareketli objelere karşı ilgi gösterir. Tekrar belirtmek istiyorum ailenin görme ile ilgili bir şüphesi varsa mutlaka göz hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284