Uzmanından Karaman’da Koronavirüs Vakaları Neden Arttı Açıklaması

“Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesinde salondaki bayan katılımcılara Karaman’da vaka sayılarının neden artışa geçtiğine dair Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İnanç İkbal Çolakoğlu tarafından bir sunum yapıldı.

Uzmanından Karaman’da Koronavirüs Vakaları Neden Arttı Açıklaması

Lütfi Elvan Kongre Merkezinde gerçekleştirilen “Sevdiklerine Nefes Ol Karaman” projesine İl Sağlık Müdürlüğü adına katılan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. İnanç İkbal Çolakoğlu ilk kez sayılar ve örnekler vererek Karaman’ın koronavirüsle mücadelesinde karşılaştıkları manzaraları anlattı.
 
Koronavirüs hastalığının menşei, ellerin temizliği, neden sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiği, neden maske takılması gerektiği gibi konu başlıkları hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Çolakoğlu 10 yaşındaki kızının da koronavirüs hastalığına yakalandığını ve bu süreçte bir anne olarak yaşamış olduğu zorlukları salondakilerle paylaştı. Evde ortak kullanım alanlarında nasıl bir ortam temizliği yaptığını anlatan Dr. Çolakoğlu konuşmasında oda ve banyo temizliklerinde kullanmış olduğu çamaşır suyu temizliği oranlarından bahsetti. Oda ve banyo gibi ortak kullanım alanlarında 1/10 kadar çamaşır suyu kullanması gerekildiğini söyleyen Çolakoğlu sayı sayma bilmeyen küçük yaş grubundaki çocuklar için ise el temizliğinin “İyi ki Doğdun Kerem, İyi ki Doğdun Kerem, İyi ki Doğdun İyi ki Doğdun İyi ki Doğdun Kerem” şeklinde aynı kelimeleri iki kez tekrarlamak yoluyla öğretilebileceğini söyledi.
 
“Ev Bir Namahremdir” diyen Dr. Çolakoğlu sokak, cadde, işyeri gibi saha çalışmalarına ekiplerin kolaylıkla müdahale edebildiğini söyleyen Dr. Çolakoğlu evler kısmında anne, baba, eş ve çocuklarımızın sağlıklarını korumada kadınlarımıza önemli görevler düştüğünü ifade etti. Karaman’daki vaka sayılarındaki artışta özellikle taziye evi, doğum günü, nişan, kına gibi ev ziyaretlerinin etkili olduğunu söyleyen Dr. Çolakoğlu “Şimdi çok üzülerek ve istemeyerek sizlerle bazı örnekler paylaşacağım. Karaman’da bir taziye evinde cenaze pişisi yapılıyor. Bu pişiye yardım amaçlı düğünden gelen koronavirüslü bir kişi katılınca taziye evi koronavirüs evi oluyor ve toplamda taziye evinden 43 vaka çıkıyor. Bir başka koronavirüs evi bayram yemeği buluşmasında yaşanıyor. 23 kişinin katıldığı bir bayram yemeği sonrasında 1 kişinin ölümden döndüğü 15 vaka bir başka toplu organizasyon örneği olarak eklenebilir. Koronavirüsle mücadele sürecinde 131 vakanın olduğu bir başka ev toplantısında 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan üzücü ve istemediğimiz durumlar yaşandı. Sizlerden en büyük kalabalık ve toplu ortamlardan uzak durmanız. Bu süreci sizlerin sağduyusu sayesinde elbirliğiyle atlatacağız. Bizler siz değerli kadınlarımıza güveniyoruz, inanıyoruz”
Haber: Senem Yavuzaslan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284