Yesil Kartlilar da SGK Kapsamina Giriyor

Sosyal Güvenlikte yeni bir dönem basliyor. Yilbasindan itibaren artik yesil kartlilar da Genel Saglik Sigortasi kapsamina girecek. 9 milyon 140 bin yesil kartin sahibi, gelir testine alinacak.

Yesil Kartlilar da SGK Kapsamina Giriyor
Asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlarin saglik hizmetinden yararlanma primini devlet ödeyecek. Geliri bu tutarin üstünde olanlar ise 33 buçuk lira ile 201 lira arasinda prim ödeyerek saglik hizmeti alabilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu Il Müdürü Yasar Yilmaz konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “5510 sayili Kanunun geçici 12 nci maddesine göre; yesil kart sahibi olanlar ile yesil kartli olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel saglik sigortasi kapsamina alinacaklardir. 1 Ocak 2012 tarihine kadar yesil karttan yararlanma hakki devam edeceginden yesil kart almak isteyenler ile yesil kart sahibi olan ancak vize tarihini 1 Ocak 2012 tarihinden önce dolduranlarin yesil kart saglik yardimlarindan yararlanmak için Kaymakamlik ve Valiliklere basvurmalari gerekmektedir. 1 Ocak 2012 tarihinden sonra ise yesil kartli olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlarin genel saglik sigortasi tescili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan re’sen yapilacaktir. Bu kisilerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarina basvurmalari gerekmektedir. Yapilan gelir tespiti sonucunda; aile içindeki kisi basina düsen gelir miktarinin aylik tutarinin asgari ücretin üçte birinden az olmasi halinde bu kisiler, primleri devlet tarafindan karsilanarak Kanunun 60 inci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendinin (1) numarali alt bendi kapsaminda tescil edilecektir. Yapilan gelir testi sonucunda; aile içindeki kisi basina düsen gelir miktarinin aylik tutarinin asgari ücretin üçte birinden fazla olmasi halinde ise bu kisiler, Kanunun 60 inci maddesinin (g) bendi kapsaminda tescil edilecektir. 1 Ocak 2012 tarihinden sonra yesil kart vizesi dolanlarin ise vize tarihinin doldugu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarina müracaat ederek gelir tespiti talebinde bulunmalari gerekmektedir. Gelir tespiti için Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarina ya da Sosyal Güvenlik Kurumuna basvurmayanlardan ise asgari ücretin iki kati tutari üzerinden hesaplanan genel saglik sigortasi primi alinacaktir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284