Zararli Kozmetik Ürünler Ifsa Edildi

Saglik Bakanligi, sikâyet aldigi ürünleri ve firmalarini sitesinde teshir etti.

Zararli Kozmetik Ürünler Ifsa Edildi
Kozmetik ürünlerle ilgili yasal zeminin de saglanmasiyla tüketicilere ’Sikâyetinizi bildirin’ çagrisi yapan Saglik Bakanligi’na 2012 yilinda birçok konuda basvuru geldi.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin yaptigi gibi internet sitesinden sagliga zararli bilesimler içeren ürünleri firmalari ile birlikte teshir eden Saglik Bakanligi’nin 2012 yilinda Temmuz ayina kadar uyarisini yaptigi ürünler büyük çesitlilik gösterdi.
Iste O Duyurulardan Bazilari
- Körlüge yol açan ’metanol’ maddesi içeren ’Dilem’ markali kolonyalar toplatildi.
- Saç beyazligina karsi kullanilan ’Dermojin Saç Renklendirici Gray Hair’ adli ürünün analizler sonucunda insan sagligina zararli kursun içerdigi için satisi yasaklandi.
- Bakanliga kozmetik ürün oldugu beyan edilen Dermador ve Laxom markali ürünler, kozmetik amaçlarla degil; sedef, egzama, mantar, sivilce, yara ve yanik tedavisi, saç çikmasini saglama, vücuttaki negatif enerjinin azalmasi gibi vaatlerle satildigi için islem baslatildi.
- Bir uyari da ’kirpik uzatici’ iddiasi ile internet ve çesitli satis noktalarindan tanitimi yapilan ürüne geldi. Yetkililer, kozmetik kapsami disina çikan kirpik uzatma islemi için bu ürüne ragbet edilmemesi gerektigini de kaydetti.
- ‘Alizade’ markali bitkisel yag ve markalarin da kozmetik amaçli degil ’romatizma ve kireçlenmeye karsi, saç çikarici’ gibi tedavi iddiasiyla satildigini tespit eden yetkililer, bu ürün hakkinda da islem yapildigini aktardi.
- Bitlenmeyi önlemek ve tedavi etmek amaciyla kullanilan bit sampuani, bit solüsyonu ve benzeri ürünlerin tibbi ürün olarak ruhsatlandirilmasinin sart oldugu, bu yüzden ruhsati olmayan bu tür ürünlerin kayda alinmamasi gerektigi duyuruldu.
- Sigara biraktirma ürünü olarak satilan ’Vita Cure’ markali agiz spreyinin de kozmetik tanitima aykiri ve aldatici ifadelerle piyasaya arz edildigine dikkat çeken Bakanlik yetkilileri, ürünü ’Saglik Bakanligi’ndan geliyorum’ diye tanitan bir kisi hakkinda da islem yapildigini duyurdu.
- ‘Orjin’ markali ürünler hakkinda direkt olarak Il Saglik Müdürlüklerine uyari yapan Bakanlik yetkilileri, ’Rahatlatici masaj ve bakim kremi’ içinde ruhsatli ilaçlarda bulunmasi gereken kimyasal maddelerin oldugunu, bu firmanin satisini yaptigi saç bakim toniginin de kozmetik ürünlerde kullanilmasi yasak olan ’minoksidil’ içerdigini ve bu yüzden de hijyenik köpük, genital hijyenik köpük gibi ürünlerle ilgili de islem baslatildigini kamuoyuna duyurdu.
- ‘Ottomans Yüz Maskesi Peeling’ isimli ürünün de imal tarihi ve üretim kodu belirtilmedigini, mikrobiyolojik kriter yönünden sagliga zararli oldugunu tespit eden yetkililer, ürünü elinde bulunduran kisilerin Il Saglik Müdürlügü’ne teslim etmesi gerektigini aktardi.
- Siba Ilaç adli firmanin ’Foot Care ve Body Care’ adli ürünlerinin etkinliklerinin Bakanliga ibraz edilmedigini ve üretim yerinin dogru bildirilmedigini duyuran Bakanlik, islem baslatildigini, ürünlerin toplatildigini bildirdi.
- Bakanlik, yilbasindan bu yana nisan ayinda da ’Zolamid’ adli bir ilacin hafiza sorununa neden olabilen, genellikle anestezi ile birlikte kullanilan ‘midazolam’ adli kontrole tabi maddeyi içermesi nedeniyle ‘yesil reçeteli ilaç’ kapsamina aldi.
- Kurum yetkilileri bu yil yaptigi bir baska duyuruyla da sik kullanilan ’A-ferin Kapsül’ün eczane disinda satildigi sikâyetlerine deginerek ilacin reçete ile verilmesi gerektigini kamuoyuna aktardi.
Kisilere de Özel Uyari Geldi
Ürünler disinda bu gibi yaniltmalarla adi duyulmus kisi ve doktor isimlerini de açikça yayinlayan Bakanlik, Dr. Mustafa Eraslan ve Dr. Ömer Coskun adindaki kisilerin ‘Panax’ isimli ilaci gerçek disi beyanlarla televizyon ve internet sitelerinde sattigini duyurarak önlem çagrisinda bulunmustu.
Kaynak: www.trthaber.com
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284