Zorunlu Asi Sayisi 13`e Çikti

Saglik Bakanligi çocuklar için 1 yasindan itibaren yaptirilmasi gereken suçiçegi asisini zorunlu hale getirdi. Böylece zorunlu asi sayisi 13`e çikti. Aileler bu asilar için hiçbir ücret ödemeyecek.

Zorunlu Asi Sayisi 13`e Çikti

Ailelere müjdeli haber Saglik Bakanligi'ndan geldi. Bakanlik, suçiçegi asisinin ücretsiz yapilmasina karar verdi. Çocuklarin asi takvimine alinan suçiçegi 1 Mart tarihinden itibaren çocuklara yapilacak. Suçiçegi asisinin da takvime girmesiyle çocuklara zorunlu olarak yapilmasi gereken asi sayisi da 13'e çikmis oldu.
HEPATITLER DE DAHIL
Asi takviminde olan ücretsiz 13 asi türü ile dozlari söyle belirlendi: "Hepatit B 1, Hepatit B 2, Hepatit B 3, BCG Verem Asisi, DaBT-IPA-Hib 1 (Karma Asi), DaBT-IPA-Hib 2, DaBTIPA- Hib 3, DaBT-IPA-Hib (Rapel), KPA 1, KPA 2, KPA 3, KPA (Rapel), KKK, OPA 1, OPA 2, Hepatit A 1, Hepatit A 2, Suçiçegi."
89 TL'YE ALINIYORDU
Saglik Bakanligi yetkilileri özellikle suçiçegi asisinin çocuklar için hayati önem tasidigini söyledi. Suçiçegi asisini aileler 83 ile 89 TL arasinda degisen fiyatlarla aliyordu. Ayrica yine asi ailenin istegine birakilirken yeni düzenlemeyle zorunlu hale getirildi. Bu sayede çocuklarin hastalanmasi ve birbirlerine bulastirmasinin kesin olarak önüne geçilmis olacak.
AiLE HEKiMLERi YAPACAK
Asilar için görev aile hekimlerine verildi. Hekimler çocuklarin asi ile ilgili takvimini zamaninda uygulamaya koyacak. Bakanligin kesin talimatina göre hareket edecek doktorlar çocuklari sürekli takip edecek.
O MIKROP SIVRISINEKTEN GEÇMIS
2.5 yasindaki Nehir'in kemoterapi görmesine neden olan mikrobun kaynaginin sivrisinek oldugu kesinlesti. Doktorlar "Tedavi edilmese ölebilirdi" dedi. Mugla'nin Fethiye ilçesi Karadere beldesinde oturan Mehmet ve Kadriye Kasli çiftinin kizlari 2.5 yasindaki Nehir, 2 Eylül 2012'de yüksek ates ve kusma sikayetiyle Fethiye Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Buradaki tedavinin ardindan sevk edildigi Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedaviye alinan Nehir'e, nadir görülen ve tedavi edilmedigi takdirde ölümle sonuçlanan 'hemafagositik sendrom' (HLH)' teshisi konuldu.
Dökülen saçlari yeniden çikti Hastaligin genetik olup olmadigini arastiran doktorlar, mikrobun küçük kizi isiran bir sivrisinekten bulastigini tespit etti. 5 hafta kemoterapi ve antibiyotik tedavisi gören küçük kizin kan degerlerinde düzelme oldu. Taburcu edilen Nehir, evinde dinlenmeye basladi. Aradan geçen 3.5 ayin ardindan Nehir'in kemoterapi nedeniyle dökülen saçlari yeniden çikti. Kizlarinin siivrisinek isirmasi nedeniyle hastalandigini ögrenen aile ise kis mevsimi olmasina ragmen 2 odali evi belirli araliklarla ilaçliyor.
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284