SAYIN BELEDİYE BAŞKANIMIZ SAVAŞ KALAYCI BEYEFENDİYE AÇIK MEKTUP

 Yazılı basında haber, makale ve fikir yazıları bazen bu başlıkta çıkar. Edip, müellif, yazar adı her neyse eline kalemi alır seçilmişlere-atanmışlara dağarcığındakileri arz eder. Böylece, istek, dilek ve temennilerinin birinci elden kendisine ulaşacağını-ulaştırılacağını umar. 
    Ben de Sayın Belediye Başkanımız Savaş Kalaycı’ya mektubuma başlarken bugüne kadar yaptığı hizmetlerden dolayı tebrik ve teşekkür eder saygılarımı sunar, yakın mesai arkadaşları ve tüm çalışanlarına aynı dileklerle esenlikler dilerim.
    Sayın başkanın taleplerimin tamamına vakıf olduğuna ve zaman içinde pek çoğunu yapacağına inanmakla birlikte maruzatımı arz etmek isterim. Zira mademki yazmaya azmucezmu kast ettim, zarftan ibaret boş bir mektup göndermek istemezdim. Aksi, kıymetli zamanınızı abesle iştigal etmiş olurdum. 
Acizane isteklerimi üç başlık halinde arz ediyorum.
1 AY İÇİNDE 
•    Eski Sinema’nın film gösterme makinası Kent Kültür Merkezi’ne kazandırılmalı. Çünkü 50 yaşını geçmiş bizim kuşak onlarca sinema filmini o makinadan çıkan karelerden seyrettik. O’nu orada görürsek yıllardır görmediğimiz çok eski bir dostumuzu görmüş kadar oluruz.
•    Mevcut olmayan yahut ta yetersiz park ve cadde isimleri büyükçe, tek tip, tek renk (misal: yeşil-siyah-beyaz) şehirli çizgiler ve formlar kullanılarak elden geçirilmeli. Değilse insanımız kolaya kaçıp 30 metrelik yol, kütüklü park deyip işin içinden sıyrılıyor. 
•    Şehir Mezarlığı’nın büyük batı kapısı tekrar işlerlik kazanmalı. Yine batı cephesindeki Kırmahalle Kapısı araç trafiğine açılmalı. 
•    Pandemi günlerinde kural ve kaidelere biraz alışmışken, esnafın çadır, şemsiye, demir direk ile her an ayağımıza takılan kamyon çelik jantları çizgilerine çekilmeli.
•    Özellikle şehir merkezindeki cadde ve sokaklarda ev sahiplerinin ve esnafımızın yarattığı mezbelelikler temizlenip önlenmeli. Hatta ilginç olması babında çıkan atıkların envanteri yerel ve sosyal medyadan paylaşılmalı. Televizyonlarda görüyoruz: Trakya’dan çıkınca her yer kalaylıtas gibi. Sokak temiz, yol temiz, kaldırım temiz, kibrit çöpü kadar çöp yok. Yalan değil; biz 70’lerdeki Pasaklı Sally dizisindeki yaşlı kahramandan beteriz.
•    Karaman Belediyespor’un durumu pek parlak değil. Daha dün zar zor çıktığımız 3. ligden düşmemeliyiz. Teknik heyet yerli ya da yakın bölgeden tercih edilmeli. Yerli oyunculara ilk on birde yer verilmeli, bu sayı her yıl artırılmalı.
•    Evcil hayvanlar için Hayvan Barınağı’nda evcil hayvan mezarlığı bölümü açılabilir.
1 YIL İÇİNDE
•    Önceki bakan iki-üç yıl önce Yeşildere Barajı’ndan içme suyunun çeşmelerimizden akması için talimat vermişti. Çalışma ve gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilmeli.
•    KılbasanYolu Alt Geçiti’ndekianlaşılması imkânsızteknik hatanın giderilerek geçidin Kılbasangüzergâhına çıkışı sağlanmalı. 
•    Şehrin kalbindeki Süleyman Bey Hamamı’nın tamir-tadilatı yapılıp ecdat yadigârı pejmürdelikten kurtulmalı.
•    Şehrin muhtelif yerlerindeki Şehir Mobilyası yüzlerce beton ve beton olmayan çiçeklikler  bir daha kullanmamak üzere kaldırılmalı. Kısa ömürlü olduklarından,bir müddet sonra atıl duruma gelip görüntü kirliliği oluşturuyor.
•    Korona bulaşının milyonlarca cana malolduğunu acı tecrübeyle gördük. Bu durumdan ders-vazife çıkararak büyük şehirlerde gördüğümüz tek tip kapalı nostaljik seyyar satış arabaları belediyenin çalışması ile zorunlu hale gelmeli.
•    Hangi akla hizmetle kaldırıldığını bilmediğimiz eski sokak isimleri sokak tabelalarında yer almalı. Geçmişe ait köklerimize, bilgi ve hatıralarına saygı göstermeliyiz. Otun bile bir kökü, hikâyesi var.
•    Şehrin yazarına, çizerine, şairine, edebiyatçısına, aşığına, heykeltıraşına merkezi bir yerde kültür evi açılmalı
•    Şehre gelen kültür, sanat, edebiyat etkinliklerine şehrin edibini, müellifini Türkçe-edebiyat öğretmenini davetle misafirlerle kaynaşmaları sağlanmalı. Belediyenin ajandasında bu kişilere ait yüzlerce telefon ve diğer bilgileri olup her etkinlikte bilgilendirme yapılmalı. Değilse misafir salona iner, salondan gider, atılan taş ürkütülen kuşa değmez. Bu durumda şehir kaybeder, cepten yer, gün gelir şehir de biter.
1 YILDAN SONRA•    Şehrin yıllardır ihmal edilemez, ertelenemez acil park sorunu var. Eski garaj-eski hastane ve Bayrakçı Oteli-Prestij Blokları sınırlarında her biri en az 400’er kapasiteli 4 katlı 4 adet katlı otoparka ihtiyaç var. Kapı, pencere, boya, badana istemez neticede karkas yapı, çok da maliyetli değil. Bütçesi için Karaman’ın Ankara’daki siyasi konjonktürü yeterli.
•    Şehir ağırlıklı olarak 4-5 katlı yapılardan oluşuyor. En azındanbu yapılarda asansör, elektrik-su gibi zorunlu olmalı. Kaçarı olmamalı.
•    Tapucak Mahallesi’nde iyiden iyiye azalan sivil mimari örnekleri Safranbolu, Beypazarı örneğinde olduğu gibi tamirat ve tadilatı yapılıp turizme kazandırılmalı.
•    Kale ve çevresi elden geçirilerek belediyenin yapacağı organizasyonla birkaç noktasında bir liraya çay içilebilen çay bahçeleri olmalı. Fakat; güvenliği, emniyeti bayanların bile kendilerince gidebildikleri düzeyde olmalı. Fazla değil iki-üç sıkı görevli bu işi çözer. Belediye otobüsüşehir merkezinden buraya öğleden sonra saat başı ücretsiz ring seferleri yapabilir.
•    Yine kalenin uygun yerine içinde her konforun olduğu Belediye Nikâh Salonu yapılarak, tepeye işlerlik kazandırılmalı. Bir zamanlar nikah salonu şehir içi ve dışından gelen davetlilerin buluşma-hasret giderme noktası idi. Böylelikle böylesi bir sosyal hizmete de kapı açılmış olur. Gelin-damat ve yakınları Karaman manzaralı fotoğraflar da çektirebilirler. 
•    Yunus Emre Cami ve Türbesi ile Aktekke Camisi’ne gelen ziyaretçi otomobil-otobüsler için park yeri oluşturulmalı. Ziyaretler istenilen seviyede olmasa bile bunda ısrar edilmeli.
•    Belediye himaye ve desteği ile Yunus Emre İlahi Korosu kurulmalıdır. Kurulacak yetkin topluluğun merkezde, yurt içinde hatta yurt dışında konserleri ile yeni bir ruh, heyecan ve fark yaratacağı muhakkaktır. 
•    İşyeri tabelaları içeriklerinden başka renk, model, deli ebatları ile tarifi mümkün olmayan görüntü kirliliği arz ediyor. Eczane tabelaları nasıl düzene girdiyse, diğerleri de aynı düzene gelmeli.
•    Zor olduğunu biliyorum ama; kaldırımlar yayaların kullanımına iade edilmelidir. Durum bir-iki yıl önceden tebligatla muhataplarına duyurulmalı. Herkes yorganına göre ayağını uzatıp aynı eşit şartlara geldiğinde ürünlerin sabah dışarı akşam içeri çilesi de bitmiş olur. 
•    Belediye, kaldırım ve refüjlereiş yeri esnafının tabelasını cephesini kapatacak şekilde ağaç dikmekten vazgeçmeli. Mazı, likstrün ve insan boyunu geçmeyen bodur çam vb. tercih edilmeli.
Çok şükür bitti…
             Mektup yazdığımız yıllarda mektuba başlarken ne yazacağım ki diye endişe ettiğimiz olurdu. Bugün onca aradan sonra olacak bir değil iki sayfa dolusu yazacak konu bulduk. Elimiz, kalemimiz bereketliymiş diyelim. Konu Karaman olunca sözün sonu gelmiyor demek ki. 
    Kısa başlıklarla yazdıkça uzayıp giden istek, hizmet taleplerimle Karamanlıların da isteklerine tercüman olabildiysem ne mutlu. 
    Burada mektubuma son verirken liseden sınıf arkadaşım Ahmet Kalaycı kardeşimin kıymetli oğlu Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı’ya çalışmaları için tekrar teşekkür eder, personeline selam saygı ile şahsında, gelmiş geçmiş belediyeci büyüklerimizin ellerinden küçüklerin gözlerinden öper, ebedi hayata göç edenlere rahmet dilerim.

 

YORUM EKLE

banner284