SEBZE ÜRETİMİNDE DEVRİM GİBİ YENİLİK! 

Bildiğimiz gibi mevsiminden önce ve sonra kapalı alanlarda özel olarak yetiştirilen sebzelere sera ürünü, etkinliğe de seracılık denir. 

Seracılık, genellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında, sahillerde yaklaşık 30-40 yıldır yapılan bir etkinliktir. Kış mevsiminde, büyük kentlerde domates, biber, kabak, salatalık, patlıcan ve benzeri sebzeleri marketlerde bulmak mümkündü. Bu sebzelerin çeşitliliği ve miktarı her geçen gün artmış ve tüketim ve kazanç anlamında hızlı bir büyümenin olduğu normal bir gelişme olarak gözleniyor olmasına rağmen karasal iklimin egemen olduğu Sarıveliler ilçesinde 1200-1400 rakımlı yerlerde sera yetiştiriciliği ve ürünlerin Alanya halinde işlem görmesi bana büyük heyecan verdi. İşin hikâyesi şöyle özetlenebilir: Sarıveliler İlçe Tarım Müdürü Hüseyin İLHAN  ilçe merkezine yakın bir köy olan Çukurbağ kökenli bir ziraat mühendisidir. Gökdere boylarında köylüler tarafından yapılan ilkel seraları inceler, bunun daha modern bir şekilde yapılarak ilçesindeki  yüksek rakımlı köylerde de seracılığın olabileceğin  düşünür. KOP İdaresi ile temasa geçer, KOP Yönetimi projenizi yapınız destek verelim derler.  İlçe Tarım Müdürlüğü kolları sıvar, Alanya’daki sera tesislerini incelerler ve orada çalışanlarla temasa geçerler.  Seracılıkla ilgili en yeni  bilgi ve gelişmeleri toplayıp yörenin şartlarına göre  projelendirerek KOP İdaresine sunarlar. 

Projenin sahibi ve uygulayıcısı İlçe Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Hüseyin  İlhan ve ekibidir. Artık Sarıveliler dağlarında/dağ eteklerinde yörede yapılan Çevlik Göleti nedeni ile sulama amaçlı su vardır.  

Tarım Müdürlüğü, KOP İdaresi’ne 2016 yılında sundukları projede ilk etapta % 80 KOP destekli 9 tane sera tesisine onay verirler. Yapılan bu tesislerde bu yıl/ 2017 Haziran ayından itibaren domates, salatalık gibi sebzeleri yetiştirerek piyasaya sunarlar. Bu seraları örnek olarak alan vatandaşlar da kendi imkânları ile seracılığa başlar. Sera ürünleri artık ilçenin önemli ölçüde bir gelir kaynağı olduğu yakın gelecekte, yazın Alanya ilçesinin bazı kalemlerde sebze ihtiyaçlarını  karşılayacak  kadar yaygınlaşacağı beklentisi var.  

İlçe Tarım Müdürlüğünün sera projesi, ilçede büyük ölçüde benimsenmiş durumda önümüzdeki sene ilçe merkezinde ve çevre köylerde sayılarının hızla artacağı beklentisi var. Öyle ümit ediliyor ki, işi bilen çalışan insanlara sürpriz bir gelir kaynağı olmuştur. Ağustos ortasında normal şartlarda domates ürünü bile alınmakta zorlanan   bir yörede Hazirandan Ekim sonuna kadar sebze üretimi sağlanması, kalitesi ve lezzeti yanında  önemli ölçüde bir yeniliktir. En önemlisi de seracılığın merkezi olan sahil kesime yazın dağlık kesimden/yayladan  domates, salatalık gibi sebzelerin satışa sunulması suyu yokuşa akıtmaya benzer. Önümüzdeki yıl seracılığın ilçenin kaderini değiştirecek olup olmadığı önemli ölçüde alınan ürünlerin değeriyle anlaşılacaktır. 

Sarıveliler İlçe Tarım Müdürü Hüseyin İLHAN’ı ve ekibini kutlar, daha nice önemli yeniliklere imza atmalarını dilerim. 12.09.2017 Hasan ŞİMŞEK 

YORUM EKLE

banner284