Sel Hatti Gerçegi

Ülkemiz deprem kusagi ile sarmalanmis bir cografya üzerindedir. Özellikle de depremler sonrasi onlarca bilim adaminin bazen de birbirleri ile çelisen bilgilendirmelerinden, dogudan batiya onlarca fay hatti uzandigini ögreniyoruz. Bu nedenle kentlesme, yerlesme tercihlerimiz içerisinde fay hatlarinin durumu da yer almaya basladi. Kazanma hirsinin önüne geçmese de fay hatlari dikkate aliniyor artik.
Fay hatlarini depremler sayesinde ögreniyoruz da SEL HATLARI’ni henüz ögrenemedik. Üstelik sel hatlari yerin metrelerce derinliklerinde degil, yeryüzünde gözlerimizin önünde. Asirlar önce kurulmus olan köy ve kasabalarimizin konumuna bakarsaniz sel hatlarinda yerlesime rastlayamazsiniz. Genellikle su kaynagina yakin, ama daha çok daglarin tepelerin güney eteklerine yerlesmistir köylerimiz. Bu nedenle sel baskinlarina bu tür köylerde rastlanmaz. Son yillarda basta en büyük köysel kentimiz Istanbul olmak üzere, sel baskinlarinin aci sonuçlarina gecekondu gerçegini yasayan kentlerimizde rastliyoruz.
Son olarak 9 can ve hesapsiz mal kaybina neden olan sel baskini Samsun da yasandi. Medyadan izledigimiz sorumlularin ilk açiklamalarindan anlasildigina göre, ekmek parasi ugruna köyünden kopan vatandas kente gelip bos buldugu alana gecekondu yapmis, O güne kadar neden bos kaldigini hiç düsünmemis ve sayilari artmis mahalleler olusturmuslar. Muhtemelen siyasiler de oy ugruna olusumlara karsi çikmayip elektrik, su vererek olasi facialara ortak olmuslardir. Ama her nedense sözde kentlerimizi yönetenler siyasetten siyrilip yerlesimlerin yagmur suyu projelerini yapmayi, uygulamayi akillarindan geçirmemislerdir.
Kismen siyaset, kismen de ticaretin sekillendirdigi son yillarin en büyük müteahhidi konumundaki devletin insaat kurulusu Toki, yogunlasan gecekondu bölgesinde kentsel dönüsüm gerçeklestirmek adina her kentte benzerleri yapilan konutlarindan yapmis ama nedense SEL HATTI gerçegini onlar da göz ardi edivermis. TV’ler den izledigimiz vatandas röportajlarindan onlarca yildir bölgede etkin sel olmadigini ögreniyoruz. Normaldir, deprem de 40 - 50 yilda bir oluyor, yani FAY HATTI da her gün kirilmiyor.
Toki konutlarinin bodrum katinda yasamini yitiren merhum vatandaslarimizin dogup büyüdügü köylerinde muhtemelen böylesi ölümler olmaz. Onlar köylerinin yerini çaresizligin, siyasetin ve ticaretin kiskacinda olmadan asirlarin tecrübelerine dayanarak seçmislerdir ve bodrum katlari da yoktur konutlarinin.
Buradaki aci çeliski devletin isletmesi konumundaki bir kurulusun SEL HATTI gerçegini göremeyecek kadar bilim ve teknikten uzakta olmasi degimlidir. Aksi halde duydugumuz ve okudugumuz haberler dogru ise bir kentte iki derenin kesisme konumundaki Sel hattina hem de bodrum katlari olan konut yaparlar mi?
Cesetlerin çikarildigi konutlar muhtemelen su andaki Sayin Bakan’in Toki baskanligi döneminde yapilmistir. Biliriz Sayin Basbakanimiz bakanlarina ve bürokratlarina sahip çikar. Bir hafta kadar suçlanacak birileri aranir, kismen yazanlar çizenler ve muhalifler suçlanir, kalani da alin yazimiz ve kaderimize baglanir, yeni sel baskinlari olana kadar SEL HATLARI da unutulur. Tipki FAY HATLARI’nin da yeni depremlere kadar unutuldugu gibi.
Sel hattinda yasamini yitiren yurttaslarimiza tanridan rahmet, sevenlerine sabir ve bassagligi dilegimle Sel hatlari gerçegini unutmayalim, sikça paylasalim istiyorum.                          [email protected]
YORUM EKLE

banner284