Isitme Engelli 42 Yasindaki Kadin Judocu Basaridan Basariya Kosuyor

Karaman’da bir proje sayesinde 38 yasinda judoya baslayan isitme engelli sporcu Ayse Kesiktas, 4 yil içinde 4 Türkiye Sampiyonlugu, Dünya Sampiyonasi`nda 5’incilik ve Avrupa Sampiyonasinda da ilk 5’te yer alma imkanini elde etti.

Isitme Engelli 42 Yasindaki Kadin Judocu Basaridan Basariya Kosuyor

Bir proje sayesinde 38 yasinda basladigi judoda 4 yilda büyük basarilara imza atan isitme engelli sporcu Ayse Kesiktas, judoya baslamasi hikayesini ve gelecekteki hedeflerini anlatti.
Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü’ne bagli judo salonunda konusan Ayse Kesiktas, “Bu spora 38 yasinda, bir proje sayesinde basladim. Simdi 42 yasindayim ve hala bu spora devam ediyorum. Sampiyonalara katiliyorum. Hedefim Samsun’da gerçeklesecek olan Dünya Sampiyonasinda 1’inci olmak. Daha önce Türkiye’de gerçeklestirilen sampiyonalarda birkaç kez sampiyon oldum. Ailem, bu sporla ilgilenmeye basladigim siralarda beni saskinlik ve hayretle karsiladi. Ama bu spordaki basarilarimi, derecelerimi ve ilerleyisimi gördükten sonra bana destek oldular. Bu spora basladiktan sonra hayatimda birçok degisik oldu. Yasama karsi bakis açim degisti. Sosyal faaliyetlerle ilgilenmeye basladim. Aile içerisinde de birçok yeni degerler kazandim. Hayata daha siki tutunmaya basladim” dedi.
"ANTRENMANLARDA NE YAPACAGINI ISARET DILIYLE ANLATIYORUM"
Annesin judoya basladigi günden bu yana annesinin dili olan kizi Serife Kesiktas ise, “Antrenmanlarda anneme ne yapacagini isaret diliyle anlatiyorum. Bu benim için yadirganmaz bir durum. Aksine çok severek yapiyorum. Bir nevi ailemi tanitmis oluyorum. Zorlanmiyorum, ama insanlarim bakis açilari çok farkli. Hepimiz bir engelli adayiyiz. Isaret dilinde hiçbir zorluk yok. Tuhaf bir sekilde bakilmamasini öneriyorum. Herkesin bu dili ögrenmesini de tavsiye ediyorum" diye konustu.
Annesinin bu spora Ahmet hocanin tavsiyesi ile basladigini söyleyen Serife Kesiktas, “Annemden sonra arkasindan biz de basladik. Ahmet Hoca ve Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügümüzün destekleriyle, birçok faaliyetlere katildi. Elimizden geldigince derece yapmaya çalistik. Ama annem bizden daha iyi, diyebilirim. Babam ve ben de bu sporla ilgileniyoruz. Aile boyu bu sporu yapiyoruz. Yani annemin arkasindan gidiyoruz” ifadelerini kullandi.
"JUDOYA BASLAMADAN ÖNCE SIRADAN BIR HAYATI VARDI"
Judoya ilk basladigi günden bugüne Ayse Kesiktas’in antrenörlügünü yapan Ahmet Ömre Türe, sade bir hayat yasarken Dünya Sampiyonasinda gözünü açan Kesiktas’in hikayesini anlatti. Türe, “Ayse ablamiz 2010 yilinda bir proje kapsaminda judoya basladi. Biz birkaç bransta proje yaparken, Ayse ablamizin beraber çalistigi bir grup vardi. Onlarla beraber tanistik. Ilk basta severek yapmaya basladi, 38 yasinda. Sonra Türkiye’de ilk defa Gaziantep ilinde Isitme Engellilerin Türkiye Sampiyonasi yapildi. Gittik oraya beraber, Ayse ablamiz orada Türkiye 2’incisi oldu. Akabinde Milli Takim kampina davet edildi. Onunla beraber de judoya tamamen adim atmis oldu. Pes pese yapilan Türkiye Sampiyonalarinda, iste Gaziantep ilinde yapildi, Kilis’te yapildi, Karaman’da yapildi ve Erzurum’da yapildi. En son da Samsun’da yapildi. Ayse ablamiz, bu yapilan müsabakalarin ilkinde 2’inci, diger hepsinde Türkiye Sampiyonu oldu. Judoya baslamadan önce siradan bir hayati varken, yani sadece Karaman içinde yasarken, judo ve spor sayesinde Milli Takima kadar yükselip Venezuela’da Dünya Sampiyonasinda ilimizi ve ülkemizi temsil etti. Burada da 5’inci oldu. Geçen dönem Ermenistan’da Avrupa Sampiyonasina katildi. Orada da yine bir ilk 5 yakalama sansimiz oldu, ama kismetse Samsun’da yapilacak olan Dünya Sampiyonasinda ilimizi ve ülkemizi en iyi sekilde temsil etmeye çalisacagiz" seklinde konustu.
"KIZINI VE ESINI DE JUDOYA BASLATTI"
Antrenörü Ahmet Ömre Türe, üç çocuk annesi olan Ayse Kesiktas’in kendisinden sonra kizini ve esini de judoya baslattigini belirterek, “Bu sekilde de devam ediyor. Su an gayet iyi durumda. Hedefimiz önce Türkiye Sampiyonasi, arkasindan da Samsun’daki Dünya Sampiyonasi. Isaret diliyle anlasiyoruz, antrenmanlarda. Genelde isitme engellilerde dudak okuma oldugu için gayet iyi anliyor. Su an çalismalar iyi gidiyor. Halinden de memnun” seklinde konustu.
"YASIYLA GENÇ SPORCULARA ÖRNEK OLUYOR"
Ayse Kesiktas’in yasiyla genç sporculara örnek oldugunu söyleyen Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürü Hayati Kisacik, “Isitme Engelli sporcumuz olan Ayse Kesiktas, judo sporu ile 2010 yilinda tanismistir. Verdigimiz destekler sonucunda sporcumuz basaridan basariya kosmaktadir. Biz Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü olarak sporcumuza destek olmaya bundan sonrada devam edecegiz" dedi.
42 yasindaki Ayse Kesiktas, judo sporu ile ilgilenen diger sporcularin en küçügü olan 10 yasindaki Ramazan Yavuzel ile poz vererek o günkü antrenmanini sonlandirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284