Yasam Boyu Spor

Baharin gelmesiyle birlikte Kemal Kaynas Stadyumunda spor yapanlarin sayisi da gün geçtikçe artmaktadir. Yasam boyu sporun bilinçli bir sekilde yapilmasinin sayisiz yararlari oldugu artik tüm toplumumuzca bilinmektedir.

Yasam Boyu Spor

Sagligi koruma, hastaliklardan korunma ve saglikli yaslanmanin yolu artik hareketli bir yasam ve spordan geçmektedir. Teknolojinin hizla gelismesi karsisinda insan yasami çok kolaylasmis, hareketsiz yasam ön plana çikmistir. Beslenme aliskanliklarimizin da degismesi ile insanlarimiz kilolasmaya (obez olmaya) baslamistir. Özellikle genç nüfusumuz obezite tehlikesi altindadir. Bunun temel nedenlerinden biri ise degisen beslenme aliskanliklarimizin genetik yapimizi olumsuz yönde etkilemesi; çocuklarimiza hareket bilinci ve spor kültürü konusunda belli kazanimlari veremedigimiz içindir. 
Nasil baslamaliyiz? Yasam boyu spora baslamadan önce özellikle 35 yas üstündeysek mutlaka saglik kontrolünden sonra spora baslamaliyiz. Genel bir kontrolden geçmek sizi her konuda rahatlatacaktir. Eforlu elektrokardiyogram yaptirmaniz yararli olacaktir. Özellikle astim, seker, yüksek tansiyon hastalari, yakin tarihli koroner krizi ya da nabiz düzensizlikleri olan kisiler tüm çalismalarini hekim onayi ve yakin kontrol altinda yapmalidirlar.
Neler yapmaliyiz? Nasil yapmaliyiz? Öncelikle spor yapmaya uygun kiyafet, ter emmeye uygun iç giysi mutlaka olmali. Kiyafeti iklim ve hava kosullarina göre kendimiz belirleyebiliriz. Burada ayakkabi konusunda önemle durmak istiyorum, ayakkabilarin mutlaka tam ortopedik olmasina özen gösterin bu tür ayakkabilari artik piyasada bulmak kolay. Yemekle spor saatimiz arasinda en az 2,5–3 saatlik bir zaman dilimi olmasi gerekiyor. Bunu söyle açiklayabilirim midemizin sindirim olayini tamamlamis olmasi gerekiyor. Yanimiza mutlaka su almaliyiz ve çalisma aralarinda su ihtiyacimizi mutlaka karsilamaliyiz. Sabah m?Aksam mi? Spor yapmaliyiz derseniz; çalisanlar için günün yorgunlugunu ve stresini atmak için aksam spor yapmalarinin dogru olacagini düsünüyorum. Zamani uygun olanlar güne zinde ve güzel baslangiç için sabah sporunu tercih edebilirler.
Çalismalar haftada 3 gün( arada bir gün bosluk birakarak) yeterli ve uygun olur. Ilk hafta 3200 m. 36 dakikada yürümek normaldir.(tartan pistte 8 tur)Bu yürüyüsün belirli zamanlarinda (örnegin 200 m.de 20–30 m.kendimizi biraz zorlayarak hizli yürüme yapmamiz gerekiyor. Bunu ölçüsünü su sekilde tespit edebilirsiniz alt arka baldirlarimiz, ayak bilegi ve diz eklemlerimizde agriyi hissetmeliyiz. Baska bir örnek vermem gerekirse, tartan pist 4x100 m. dir.bir 100 m. de yürüyüs diger 100 m. de jogging (yavas kosu-nefes alip vermekte zorlanmayacak sekilde kosu-yanimizda ki arkadasimizla konusma yapabilecek sekilde kosu)yapabiliriz.
Yürürken ya da kosarken 7-8 adimda bir nefes alip veririz. Bu nefesin tam olmasi ve burnumuzdan aldigimiz nefesimizi agzimizdan üfleyerek disari vermemize de dikkat edelim. Stretching(açma ve germe hareketleri yaparken de normal nefes alip vermeliyiz. Yürüyüs, hizli yürüyüs ve jogging yaptiktan sonra 20 dakikadan az olmamak kosuluyla STRETCHING ( KAS AÇMA-GERME) hareketlerini mutlaka yapmaliyiz. (bununla ilgili internetten degisik kas guruplarina hitap eden çok sayida görsele ulasmaniz mümkün)Benim burada dikkatinizi çekecegim nokta stretching yaparken gerdirilen kas yada kas guruplarinda agriyi hissettiginiz yerde durmaniz gerekir. Bunun ölçüsü budur.
8. Haftaya kadar 3200 m. mesafeyi her hafta 1 dakika daha az zamanda yürümek için kendinize bir hedef koyabilirsiniz.9. haftada 4000 m. yi35.5 dakikada yürümeyi deneyin.10. haftada 4000 m. yi 34.30 dakikada yürümeyi deneyin 11. Haftada 4800 m. yi 43.15 dakikada yürümeyi deneyin 12. Haftada 4800 m. yi 42.30 dakikada yürümeyi deneyin ya da 4000 m. yi 34 dakikada yürümeyi deneyin.
Yasam boyu spor ve yürüyüsünü 3. haftadan sonra 12. Haftaya kadar haftada 4 veya 5 güne çikarabilirsiniz. Yasam boyu spor insan vücudu için yemek, su ve hava kadar önemlidir. Sadece yilin belli aylarinda degil devamli yapildigi zaman yararli olur.
HEPINIZE SAGLIKLI VE SPOR DOLU GÜNLER DILERIM.
Murat EKIZ
Emekli Beden Egitimi Ögretmeni
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284