Anizlari Yakmayin

Ülkemizde oldugu gibi ilimizde de hasat sonrasi yakilan anizlar büyük tehlike olusturuyor. Gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak islemeyi kolaylastirmak gibi nedenler ile çiftçiler bütün uyarilara ragmen tarlada kalan arpa, bugday saplarini ve kuru otlari yakiyorlar.

Anizlari Yakmayin

Konuyla ilgili olarak Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, “Ülkemizde özellikle yaz aylarinda aniz yakiminda artis görülmektedir. Yanlis aliskanliklar, atadan kalma görenekler neticesi çiftçilerimiz tarlada kalan arpa ve bugday saplarini, aniz, kuru ot ve meyve bahçelerindeki kuru dallari, dikenleri ekonomik deger tasimadigi gerekçesi ile yakmaktadir. Kis ve bahar yagislarinin bereketli geçmesi neticesinde oldukça iyi bir üretim sezonu geçirmekteyiz. Bu nedenle bitkilerde olusan sap, yaprak ve çiçek gibi organlarin daha iyi gelismesi ile fazla miktarda yesil aksam yani organik madde olusmaktadir. Toprakta bulunan en degerli yapiyi organik madde olusturmaktadir. Topragin zenginligi organik madde ile ölçülür. Aniz yanginlari neticesi bu organik madde yok olmaktadir. Toprak, bitki artiklarinin topraga karistirilmasiyla organik maddece zenginlestirilebilir.
Aniz yanginlari; topragin yapisinda ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sicakliginin yükselmesi sonucu topragin mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadir. Sonuç itibari ile topragin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulmasi sonucu verimlilik düsmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayiplara sebep olan aniz yanginlari, kaybolan dogal kaynaklarla beraber yanmis tarlalar ve ormanlik alanlari yok ederek kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla beraber aniz yanginlari sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatlari ile haberlesme hatlari büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralik milli servet heba olmaktadir. Bu sebeple 16.12.1998 tarih ve 23555 sayili Resmi Gazetede yayinlanan 1998/26 nolu teblig ve 2872 sayili Çevre Kanunu geregince, Ilimizde aniz yakilmasi yasaktir. Ayrica 15.06.2015 tarihli ve 2015/3 sayili Karaman Valiligi Genel Emri ile de aniz yakilmasi yasaklanmis olup, bu yasaga uymayanlar hakkinda ilgili kanun hükümlerine göre Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce cezai islem yapilacaktir.
Çiftçilerimizin konuya gösterecekleri duyarlilik ölçüsünde yukaridaki yasaklama karari basariya ulasacaktir. Üreticilerimizin magdur duruma düsmemeleri için aniz yanginlari ile ilgili gerekli tedbirlere uymalari ve Il ve Ilçe Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlüklerinden bilgi almalari gerekmektedir.
Yangin ihbarlari telefon numaralari:
177 orman yangini;
156 Jandarma imdat;
155 Polis Imdat ve 110 Itfaiyeye ücretsiz olarak yapilabilir. Aniz yanginlarinin önlenmesi için bütün vatandaslarimizin üzerine düsen görevleri hassasiyetle ve eksiksiz olarak yerine getireceklerine inaniyoruz” dendi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284