Arilar Ölüyor

Ilimizde yapilan bazi tarimsal faaliyetlerin özellikle de zirai mücadelenin ari ölümlerine neden oldugu, buna da genellikle hatali veya fazla kullanilan Bitki Koruma ürünlerinin sebep oldugu, ancak gerekli tedbirler alindiginda, ari ölümlerinin engellenebilecegi veya en aza indirilebilecegi açiklandi.

Arilar Ölüyor

Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünden konuyla ile ilgili yapilan açiklamada, “Aricilik ülkemizin zengin bitki örtüsüne ve farkli ekolojik bölgelere sahip olmasi nedeniyle, ulusal ekonomiye katki saglayan önemli bir tarimsal üretim dalidir. Birçok meyve ve sebze türü iyi ve kaliteli ürün verebilmek için böceklerle tozlasmaya ihtiyaç duymaktadir. Bal arilari, bitkisel üretimde tozlasmada ekosistemin önemli bir unsurudur. Ancak bu denli önemli olan arilarimiz tarimsal faaliyetlerin yogunluk kazandigi dönemlerde toplu ölümlerle karsilasmaktadir. Bitkisel üretimde hastalik ve zararlilardan korunmak amaciyla Bitki Koruma Ürünü(BKÜ) kullaniminin yogun yapildigi dönemlerde üreticilerimizin Bitki Koruma Ürünlerini kullanmadan en az 7 gün önce ari üreticilerine haber vermeleri gerekmektedir. Arilarin Bitki Koruma Ürünü Etkilerinden Korumak Için Alinacak Önlemler
1-Zararlilari baski altinda tutmada “Entegre Mücadele “prensipleri uygulanmali, zorunlu olmadikça ilaçlama yapilmamalidir.
2-Ilaç kullanimi zorunlu ise; arilara toksisitesi düsük ilaçlar tercih edilmelidir. Genel olarak toz halindeki ilaçlar, sivi olarak atilanlara oranla arilara daha fazla toksik olmaktadirlar. Diger taraftan, islanabilir toz (WP) ilaçlar, emülsiyon konsantre (EC) olanlardan daha uzun süre kalici etki göstermektedirler ki, bu da arilarin olumsuz yönde etkilenmelerine sebep olmaktadir. Bunun nedeni; arinin vücut killarinin toz zerrecikleri tutabilecek yapida olmasindandir. Ayrica sivi ilaçlara çözücü ve yagli maddelerin katilmasi, yapistiricilarin ilavesi, arilara olan toksisiteyi kismen de olsa düsürmektedir. Sivi olarak atilan ilaçlarda partiküllerin küçük olmasi, yine arilara olan olumsuz etkinin daha düsük oranda olmasina olanak saglamaktadir. Granül formülasyondaki ilaçlarin arilara temasi olmadigi için daha emin ilaçlardir.
3-Ilaçlama yapilmadan önce mutlaka çevredeki aricilar haberdar edilmeli, gerekli önlemleri almalari saglanmalidir.
4-Ilaçlama; ari ve diger faydalilarin aktif oldugu gündüz saatlerinde yapilmamali; aksam, gerekirse gece veya sabahin erken saatlerinde yapilmalidir.
5-Bahçelerde agaçlar altinda veya yakininda bulunan çiçekli bitkiler ilaçlamadan önce biçilmelidir.
6-Ilaçlamalardan sonra ambalaj kutulari uygun bir sekilde imha edilmelidir” denildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284