Başkan Bayram: “Pancarda Bu Yıl Kota Cezası Uygulanmamalıdır”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, pancarda bu yıl kota cezası uygulanmaması yönünde açıklamalarda bulundu.

Başkan Bayram: “Pancarda Bu Yıl Kota Cezası Uygulanmamalıdır”

 “Kuraklık ve kök çürüklüğü pancara büyük zarar vermiştir”

Başkan Bayram, “İlimizde 2021 yılı pancar hasadının devam ettiği şu günlerde üreticilerimizden aldığımız bilgiler ve yapmış olduğumuz saha incelemelerinde büyük rekolte kayıpları olduğu ön görülmektedir.

Yaşanan aşırı kuraklık sonrası ekimi yapılan pancarlarda düzenli çıkış olmaması, kök çürüklüğü, haşere, küsküt ve bazı üreticilerimizin sulama sorunları yaşaması tüm sezon boyunca çiftçimizin yoğun mücadelesine rağmen çok iyi sonuçlar alınamamıştır. 

2020 yılı üretim sezonunda ilimizde dekarda 8-10 ton olan üretim üreticilerimizden aldığımız bilgilere göre bu yıl ise dekarda 5-7 ton civarında üretim yapılmaktadır.

 Zor bir sezon yaşayan üreticilerimiz yaşanan hastalıklar ile mücadelede ilaçlama maliyeti yönündende çok büyük maddi girdilere sebep olan ve bu günlerde bölgemiz de hasadı devam eden pancarın %40’lara varan verim düşüşüne yakın rekolte kaybı olduğu gözlenmektedir.

Bu verim düşüşü sebebi ile çiftçimizin kotasını doldurması mümkün değildir. Pancarda çitçimizin taahhüt ettiği kotayı dolduramaması, bu yıl ciddi bir sorun olarak görülmektedir.

Genel olarak miktar bazında pancar üretiminde ciddi bir düşüş yaşandı. Polar bazında bir sıkıntı görünmezken, miktar bazında pancar üretiminin düşmesi, çiftçimizde de kota sorunuyla karşı karşıya kalacağı görülmektedir. İklimsel sorunlar ve hastalıklar nedeniyle bu yıl kota sorununun sadece Karaman genelinde olmadığını Türkiye genelinde yaşanan bir sorun olduğu öngörülmektedir.

Hasatın tamamlanması sonrası Türk Şeker yetkilileri tarafından gerekli raporlar hazırlanarak pancar, çiftçimizin elinde olmayan nedenlerle yaşanan eksik kota cezalarının mücbir sebeplerden uygulanmamalıdır.

Zaten ülkemizde yaşanan kuraklık ve ekonomik gelişmelere bağlı girdi maliyetlerdeki artışlar çiftçimizin belini bükmüştür. Bu zor şartlarda üretim yapan, ekonomiye katma değer üreten çiftçimiz mağdur edilmemeli ceza yazılmamalıdır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284