Başkan Bayram: “Süt Fiyatının Düşürülmesi Mümkün Olamaz”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, gündeme gelen çiğ süt fiyatları ile ilgili açıklama yaptı.

Başkan Bayram: “Süt Fiyatının Düşürülmesi Mümkün Olamaz”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Pandemi döneminde yem fiyatlarının artmasına rağmen, çiğ süt fiyatı baskılanınca inekler kesime gitti, süt arzı düştü ve sonuçta et fiyatları arttı. Şimdi çiğ süt fiyatlarını yine düşürmeye çalışanları uyarıyorum. Et fiyatı yüksekken, çiğ süt fiyatı düşerse ülkede inek kalmaz.

Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde çiğ süt üretimi, önceden öngörüldüğü gibi ciddi miktarlarda düşmüştür.  Üretimdeki bu azalmanın temel sebebi üretim maliyetlerindeki artışa istinaden üreticinin elindeki hayvanlarını kesime göndermesi olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebeple Süt sanayicisi geçtiğimiz yıl Ekim ayında açıklanan 8,50 TL referans fiyatının üzerinde süt alımı yapmıştır. Süt temininde arz sorunu kaygısından olacak ki açıklanan referans fiyatının üreticinin maliyetini karşılamadığı için, çiğ süt kalitesine göre 11-12 TL den alınmıştır.  Elbette bu fiyatlar üzerinden alım yapan sanayici raftaki ürünlere bu rakamlar üzerinden fiyat artışı yapmıştır.

Ancak buna paralel olarak bu dönem de üreticinin maliyetleri sürekli olarak artmaya devam etmiş ve halen devam etmektedir. Kaba yem fiyatları altı ay öncesine göre ikiye katlamıştır. Kesif yem fiyatlarına ise aylık olarak zam yapılmaya devam etmektedir. Kontrol altına alınamayan bu artışlara karşı üreticinin ürettiği sütün fiyatı, üretici aleyhine çoğu zamanlar da olduğu gibi bu günlerde de  süt sanayicisi tarafından artması beklenirken düşürülmeye çalışılmaktadır. Süt fiyatının düşmesi hiçbir zaman tüketiciye sunulan raftaki ürünlerin fiyatlarına düşüş olarak yansımamaktadır. Her üretim sektöründe olduğu gibi süt üretimi de gelir-gider dengesine bağlıdır.  Fiyatları sabitlenerek alınabilen tek ürün çiğ süt.  Yıllarca bu hep böyle oldu ama çiğ sütün satış fiyatı sanayici, ulusal süt konseyi ve gıda komitesi tarafından baskılandığından dolayı çiğ süt üretenler yıllarca zarar etti.

Özetle başta ifade ettiğimiz gibi, yapılan hatalar sonucu azalan üretim, süt fiyatının geri çekilmesiyle yine söylüyoruz; çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkaracaktır.  Süt fiyatının düşürülmesi,  dengeleri bozmak, üretime balta vurmak, her kesime zarar verecektir” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284