Başkan Bayram:”Pancar Üreticimiz Bu Yıl Küspe Mağduru Oldu”

Karaman’da pancar üreticileri küspe haklarını  bu yıl beklenenden az fiyata satıyor. 

Başkan Bayram:”Pancar Üreticimiz Bu Yıl Küspe Mağduru Oldu”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada:” Bu yıl pancar sezonunda Türk Şeker tarafından pancar çiftçisinin fabrikadan alacağı küspe haklarını 100 TL gibi düşük bedelle toplayıp aldığı açık küspeyi daha sonra piyasaya 170 TL gibi yüksek bedelle satıyor bu uygulama ile Ereğli Şeker Fabrikası bünyesinde üretim yapan Karaman, Karapınar ve Ereğlili çiftçilerimizin küspe hakları ucuz fiyata ellerinden alınarak piyasaya yaklaşık  %70 fazlasına satılmaktadır. Üreticilerimizden küspe alım sürelerini kısıtlı tutarak şartları zorlaştırıldığı için üreticilerimiz küspe kartlarını Türk Şekere vermek zorunda kalmışlardır.
Bu yıl pancar hasat sezonunda düşük bedelli yapılan maus ihalelerinden dolayı yüksek bedelde nakliye farkları ödeyen çiftçimiz birde 100 TL sattığı küspe Türk şeker tarafından 170 TL gibi bedelle satılarak Çiftçimiz yaklaşık ton başı 70 TL zarara uğratılmıştır.
Bu yıl pancar çiftçimizden 100 TL alınan küspe hayvancılık üretimi yapan üreticilerimize uygun fiyata satılacağı söylenmesine rağmen maalesef uygun bir alım fiyatı oluşmamıştır.”ifadelerine yer verdi. 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284