Bayram: “Pancar Fiyatları Revize Edilmeli”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, girdi maliyetlerindeki aşırı artış nedeniyle 2021 pancar fiyatlarının revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Bayram: “Pancar Fiyatları Revize Edilmeli”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Devletimiz, Türk Şeker girdi maliyetlerindeki aşırı artışı göz önüne alarak, üreticilerimizin mağduriyetini dikkate alarak şeker pancarı fiyatını revize etmesi beklentimizdir. Özellikle bu yıl üretimde yaşanan girdi maliyetlerindeki aşırı artış nedeniyle çiftçimizin gelecek yıl gerekli şartlar oluşmazsa pancar ekimine sıcak bakmadıklarını geçtiğimiz günlerde Odamızı ziyaret eden Türk Şeker yetkililerine ifade etmiştik. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda bugün Kayseri Şeker, pancar avans fiyatını gelecek sezon (2022-2023 Üretim Yılı) ekilecek pancar için A kotası pancar avans fiyatı %16 polar oranı dikkate alınarak 720 TL / ton olarak   farklı bir uygulama yaptığı hakkında bir duyum aldık erken fiyat açıklaması bizim öngörülerimizin doğruluğunu göstermektedir.

Türk Şeker yetkilileri de pancar ekimi şartlarında gerekli iyileştirmeleri yaparak, özellikle çiftçimiz tarafından kabul görecek avans fiyatı açıklamalıdır. Saha ziyaretlerimizde yapmış olduğumuz tespitlerimizde öncede ifade ettiğimiz gerekli iyileştirmeler yapılmaz ise çiftçilerimizin pancar üretimini bırakacaklarını gördüğümüzü belirtmek isterim.  Özellikle bu yıl kampanya teslim sürecinin sonuna yaklaştığımız şu günlerde çiftçimiz ürün bedellerinin yaklaşık %30 civarını avans olarak almıştır, kalan %70 kısmını ise genellikle Mart ayı sonun da almaktadır. Özellikle bu yıl girdi maliyetlerindeki bazı kalemlerde %400 varan artışlar ve döviz kurundaki aşırı artışlara baktığımızda bu yıl Şeker Pancarı üreticilerimizin parası değer kaybetmesinden dolayı mağduriyet yaşıyor. Tüm bu yaşanan ekonomik gelişmeler, enflasyon artışı göz önüne alınarak Devletimizin pancar fiyatını revize etmesi üreticilerimizin beklentisidir.

Sonuç olarak ülke olarak üretime ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar sonrası gelecek üretim sezonu karamsar olan çiftçimizin ayakta kalması, üretime devam edebilmesi için pancar paralarının bu yıl bordrolar kesilir kesilmez ödenmesi, girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alınarak pancar fiyatı revize edilmelidir”dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284