Bölge Kaderinin Anahtari Kop Eylem Plani

Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde Illerinin 65 bin kilometrekarelik kirsal ve kentsel tüm alanlarini kapsayan KOP Bölgesi’nin kaderi Kalkinma Bakanligi KOP Bölgesi Eylem Plani ile degisiyor.

Bölge Kaderinin Anahtari Kop Eylem Plani
KOP Eylem Plani hazirlik süreci hakkinda bilgilendirme yapan KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu eylem planinin bölge için büyük bir firsat oldugunu belirterek Kalkinma Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz'in talimatlariyla hazirlik çalismalarina devam ettiklerini söyledi.
KOP Eylem Plani Süreci Tarimla Ilgili Çalismalarla Basladi
Sürecin hafizasini özetleyen Babaoglu ‘2008 ve 2009 yillarinda gönüllülük esasina dayali olarak 'Konya Valiligi Tarim Çalisma Grubu' olarak 'KOP ve Konya Tarim Eylem Plani Taslagi'ni hazirladik. Bu taslak 18 Temmuz 2009 tarihinde Kalkinma Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz Baskanligi'nda Konya'da yapilan ve Konya Milletvekillerimiz, Kalkinma Bakanligi bürokratlarimiz ve Kalkinma Bakanligi teknik ekibinin de katildigi toplantida takdim edildi. Toplantiya Karaman, Aksaray ve Nigde illerinden Valilerimiz, Milletvekillerimiz ve Belediye Baskanlarimiz ile Plan'la ilgili olabilecek diger bölge yetkilileri de katilarak çok degerli görüsler bildirmislerdir. Toplanti sonunda Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz ve Müstesarimiz Sayin Kemal Madenoglu bu taslak KOP Tarim Eylem Plani'na Karaman, Aksaray ve Nigde illerinin de dâhil edilerek bölgenin tarim, kirsal kalkinma ve diger alanlarinda önünü açacak bir 'KOP Eylem Plani' hazirlanmasi çalismasinin baslayacagi müjdesini vermistir. Birçok toplanti sonrasi bölge illerinden nihai proje önerilerinin alinmasi sonrasi 2010 yili Ekim ayinda plana son hali verilmistir. Bu taslak plan bir yandan uygulama asamasina geçilmis, diger yandan bir bölge kalkinma idaresinin kurulmasi önerisi getirilmistir. KOP Bölgesi’nde planli bir sekilde bölgesel kalkinmayi saglayacak KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (KOP Idaresi) 8 Haziran 2011 tarihinde yayimlanan 642 Sayili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Ili Merkezli olarak kurulmus, 17 Agustos 2011 tarihinde yayimlanan 649 Sayili KHK ile Idare’nin isleyisine iliskin esaslar yeniden düzenlenmis Kalkinma Bakanligi’na bagli merkezi bir teskilattir. Uzun yillar boyunca Türk kamuoyunun yakindan takip ettigi ve DSI Genel Müdürlügü basta olmak üzere çesitli kurumlarca Konya Ovasina su getirme projeleri olarak algilanan 'KOP' Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin (KOP Idaresi) kurulmasiyla yeni bir sürece girmis, konuya bakis açisi degismistir. Projenin, Idare bedenine kavusmasiyla su ve tarim öncelikli olmak üzere bölgeyi kalkindirma amaçli diger sektörler de eylem planinin vazgeçilmez unsurlari olmustur. T.C. Kalkinma Bakanligi KOP Bölge Kalkinma Idaresi’nin temel görevlerinden biri Eylem Plani hazirlamaktir. Bu amaçla Kalkinma Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz'in talimatlariyla herhangi bir sektörel sinirlama getirilmeden, KOP Bölgesinin diger bölgelerle olan gelismislik farkini azaltacak, 2023 ve ötesine hazirlayacak rekabetçi bir bölge eylem plani hazirligi çalismalari Nisan 2012'de baslatilmistir.
‘Bölgesel aktörlerin etkin katilimiyla tabana yayilmis bir eylem plani hazirliyoruz’
Bölgesel aktörlerin etkin katilimlarini sagladiklarini ve bölgenin hassasiyetlerini gözeten, aktörler arasi isbirligini önemseyen bir eylem plani hazirladiklarini ifade eden Babaoglu, ‘Bakanligimiz tabana yayilmis bir eylem plani hazirlanmasini talep etmektedir. Idaremiz bu nedenle bölgedeki kamu kurumu ve kuruluslarinin süreçte aktif rol almasini sagladi. Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde illerini kapsayan KOP Bölgesinde ‘Il Çalisma Gruplari’ olusturduk. Her ilde çalisma gruplarini bilgilendirme ve istisare etme toplantilari düzenleyen Idaremiz bu gruplara eylem plani formlari gönderdi.’ diyerek bu çalisma yönteminin kazanimlarindan birinin de sektörel ve sektörler arasi entegrasyonun saglanmasi oldugunu ekledi. Babaoglu ‘Böylelikle KOP Eylem Plani'nin bütüncül yaklasimla ele alinmasi ve katilimci yöntemlerle hazirlanmasi saglanip uygulanmasini ve sahiplenilmesini güçlendirecektir.’ dedi.
‘KOP Illeri projelerini Idare'ye iletti’
Il çalisma gruplarindan gelen projeler Haziran 2012 sonu itibariyle KOP Idaresi’nde toplandigini açiklayan Babaoglu, ‘KOP Idaresi uzmanlari projelerle doldurulan eylem plani formlari üzerinde çalismaktadir. 'Çalisma tamamlaninca Kalkinma Bakanligimizin degerlendirilmesine sunulacaktir. Bu asamadan sonra Kalkinma Bakanligimiz tarafindan gerekli çalismalar yapilarak süreç ilerleyecektir' dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284