Bu Topraklar Kenevir İçin Biçilmiş Kaftan

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram “Kenevir, Karaman için çok iyi bir alternatif üretim bitkisidir.” açıklamasında bulundu.

Bu Topraklar Kenevir İçin Biçilmiş Kaftan

Mehmet Bayram yaptığı açıklamada tarım sektörüne büyük bir dönüşüm getirecek olan yeni yönetmelik, planlaması kapsamında suyu az tüketen ürün olarak Karaman’da alternatif ürün deseni ve yazlık olarak kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceğini söyledi.

“Karaman Kenevir Üretimine Uygun İklime Sahip”

 Bayram “Özelikle yetiştiricilik açısından ilkbahar aylarında yani son don tarihinden hemen sonra ekimi yapılarak özellikle taban alanda (taban arazi diyebileceğimiz tarla alanlarında) ve sulama alanı imkânı da varsa yılda yaklaşık dört sulama yapılarak çok kaliteli kenevir tohumları ve lif maksatlı üretim yapılabilmektedir.  Karaman bu açıdan uygun iklim ve ekolojiye sahip olan bir ilimizdir. Karaman’da alternatif ürünlerin oluşturulabilmesi, çiftçinin özellikle kazancının daha ileri ve daha yukarı taşınması açısından son derece önemlidir.

Ayrıca kenevir bitkisi Karaman gibi tahıl tarımının yaygın olarak yapıldığı sahalarda, kenevir bitkisi tahıllarla çok iyi bir ekim nöbeti sitemine girebilir ve kendinden sonrada çok temiz bir tarla bırakarak iyi bir ön bitkidir. Kenevir bu yönüyle de tahıllar ve şeker pancarı gibi birçok tarım ürünüyle de ekin nöbeti sistemine girebilir. Ayrıca son yıllarda bölgemizde yaşanan kuraklıklar su sıkıntısından dolayı çiftçimizin cebine gelir kaynağı olarak alternatif bir bitki olarak çok rahat olarak keneviri söyleyebiliriz.” diyerek kenevirin tarlaya sağladığı faydalardan ve su tüketiminden bahsetti.

“ Ülkemizde Kenevir Üretimi Yasal İzinlerle Yapılıyor”

Kenevirin kullanım alanlarından bahseden Bayram “Yerli üretimin her geçen gün önem kazandığı, ithalatın ülke ekonomisinde oluşturduğu cari açık nedeniyle ülkemizde üretilmesi 2019 yılında yeniden serbest hâle getirilen kenevir, sağlıktan inşaata, tekstilden otomotiv sektörüne kadar birçok kullanım alanına sahiptir. Kenevir bitkisinin ülkemizde üretimine ilişkin karar, birçok sektörü ilgilendirmesinin yanı sıra tarımsal politikaları yeniden şekillendiriyor. Kenevir bitkisi lif üretimi ve yağ üretim maksadıyla kullanılabilmektedir. Ancak lif üretim noktasında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Kenevir bitkisine bugün baktığımızda ülkemizde birçok alanda üretilebilmektedir. Ülkemizde 19 ayrı noktada kenevir üretiliyor ancak kenevir üretimi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabi olarak yapılabilmektedir. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı kenevir üretim alanlarını ve üretecek çiftçileri belirler. Üretim ancak yasal izinler dâhilinde yapılabilir.

Ülkemizde Tarım ve Ormancılık Bakanlığını izniyle yaklaşık dört bin hektarlık bir alanda kenevir üretiminin yapıldığını söylememiz mümkündür. Bu yönüyle Karaman bölgesinde yaşayan kuraklık ve su sıkıntıları da dikkate alınarak kenevirin özel yetiştirilebileceği bölgeler belirlenerek çok rahat olarak çiftçimize alternatif ürün deseni olarak sağlayabiliriz.  Kenevir bitkisinin çok yüksek maliyet içeren bir yetiştiriciliği yok. Kenevir çok rahat yetiştirilebilen bir bitkidir. Aynı zamanda toprak hazırlığından hasadına kadar kolaylıkla yapılabilecek bitkilerden biridir. Karaman’da üretilecek kenevirin yurt dışına da ihracatını çok kolay sağlayabiliriz. Çiftçilerimize de bu noktada tahıllardan aldıkları düşük gelirini, alternatif bir bitki olan kenevirden gelirlerini daha da yükseklere taşıyabilirler.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284