Çatak Projesi Devam Ediyor

Özellikle sulak alanlarin toprak ve su kalitesinin korunmasi, dogal kaynaklarin sürdürülebilirligi, erozyonun önlenmesi ve tarimin olumsuz etkilerinin azaltilmasi amaciyla 2009 yilindan itibaren Çevre Amaçli Tarim Arazilerini Koruma Projesi çalismalari devam ediyor.

Çatak Projesi Devam Ediyor

Ayranci Ilçesi Ambar köyündeki ÇATAK Projesi kapsamindaki uygulamalarin yerinde incelenmesi ve proje dahilinde desteklenen otomatik tamburlu sulama sistemlerinin tesliminde Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki yaptigi açiklamasinda, “ÇATAK Projesinde Bakanligimiz üreticilerimizin desteklenmesini 3 kategoride yapmaktadir. 1. Kategori: Tek yillik bitkilerin üretildigi alanlarda minimum toprak islemeli tarimin yapilmasidir. 2.kategori: Toprak ve su yapisinin korunmasi ve erozyonun önlenmesi amaciyla; setleme, canli veya cansiz perdeleme, tas toplama, drenaj, jips uygulamasi, malçlama, ahir veya çiftlik gübresi, yesil gübreleme uygulamasi, asiri otlatmanin engellenmesi, çok yillik bugdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alani kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapilmasi veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin bos birakilmasi uygulamasidir. 3.kategori: a)Su kullanimini asgariye indirecek uygun basinçli sulama sistemlerinden birinin kullanilmasi, b)Çevreye duyarli bir sekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanimi, c)Organik tarim veya iyi tarim uygulamalarindan en az ikisinin birlikte yapilmasidir. ÇATAK Projesi 2012 Yili Destekleme miktarlari dekar basina 1.Kategori:30 TL, 2. Kategori:60 TL, 3.Kategori: 135 TL dir. 2010 yilinda 15.000 da. Alan programlanarak Ayranci Ilçesi Ambar, Kavuklar, Bögecik, Kale köyleri ile Merkez Ilçe Akçasehir kasabasinda uygulanmis olup, toplam 1.932.682 TL. Destek verilmistir. 2011 yilinda ise 17.000 da. Alanda Ayranci Ilçesi Ambar, Bögecik, Kavuklar, Kale ve Karaagaç köyleri ile Ilimiz Merkez Ilçe Akçasehir kasabasinda uygulanmistir. Ilimizde 2011 yilinda Çatak projesi kapsaminda toplam 2.281.585 TL. Destekleme ödemesi yapilmistir.

2012 yilinda Merkez Akçasehir ve Ayranci Ilçesi Ambar, Bögecik, Kavuklar, Kale, Karaagaç köylerine Ayranci Ilçemizin Hüyükburun, Agizbogaz, Saray köyleri de ilave omus ve 221 çiftçimize 22.000 da. alanda 2.ve 3. kategori uygulamalarina karsilik toplam 2.909.006 TL. Destekleme ödenmesi için Bakanligimiza bildirilmistir. Yine ÇATAK Projesi kapsaminda su kullanimini asgariye indirecek uygun basinçli sulama sistemlerinin desteklenmesi, taban suyunu korumak, salma sulamayla toprak yapisinin bozulmasini engellemek, Akgöl havzasindaki çevresel amaçli tarim arazilerinin korunmasi amaciyla Makine Ekipman Desteklemeleri verilmektedir. Bu kapsamda 2011 yilinda Ayranci Ilçesinde 6 adet çiftçimiz ile hibe sözlesmeleri imzalanarak, 6 adet otomatik tamburlu sulama sistemi teslim edilmis ve toplam 274.850 TL lik toplam fatura bedelinden (KDV. Hariç % 70’i olan) 192.395 TL hibe olarak ödenmistir. 2012 yilinda da Ayranci Ilçemizde 12 adet çiftçimiz ile hibe sözlesmeleri imzalanarak, 12 adet otomatik tamburlu sulama sistemi teslim edilmis ve toplam 654,900 TL lik toplam fatura bedelinden (KDV. hariç % 70’i olan) 420.000 TL. Hibe olarak ödenmesi için Bakanligimiza bildirilmistir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284