Elma Bahçelerinde Biyoteknik Mücadele Tanitimi Için Bahçe Günü Düzenlendi

Zararli organizmalarin direk olarak öldürülmesi yerine bazi tekniklerle zararlilarin normal seyrindeki biyolojik ve fizyolojik davranislarinin engellenerek kontrol altina alinmasi anlamina gelen biyoteknik mücadele ilimizde 5 çiftçinin 120 dekarlik elma bahçesinde uygulandi. Özellikle elma içkurdu ve bag alanlarinda salkim güvesine karsi kitlesel tuzaklama yöntemi kullaniliyor.

Elma Bahçelerinde Biyoteknik Mücadele Tanitimi Için Bahçe Günü Düzenlendi

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdür vekili Abdullah Kaya, Müdür Yardimcilari Baran Yavuz Yürekli, Sube Müdürleri, teknik elemanlar, firma yetkilileri ve çok sayida üreticinin katildigi bir bahçe günü düzenlendi.
Bahçe gününde konusan Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdür Vekili Abdullah Kaya, “Söz konusu elma bahçesinde uygulanan Isomete-C isimli biyoteknik mücadele ilacinin Elma Içkurdu mücadelesinde sasirtma teknigi uygulanarak kullanilan bir feromon oldugunu(cinsel çekici koku) belirtti. Biyoteknik mücadele uyguladigimiz elma bahçelerinde astigimiz Isomate-C lerin yaydigi yogun koku neticesinde erkek kelebekler disi kelebegi bulamamakta ve üreme olmadigindan iç kurdu zararli sayisi düsmektedir. Bu yöntemin meyvelerde pestisit kalintisina neden olmuyor, çevreye ve insana zarar vermiyor” dedi.
Kaya, bitkisel üretimde hastalik ve zararlilardan kaynaklanan kaybin azaltilmasi için bitki sagligi konusunda gerekli tedbirlerin alinmasinin hayati bir deger tasidigini, ancak bu tedbirlerin dogal dengenin bozulmadan olusturulmasi gerektigini ifade etti.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünlerinin kullanimini destekleme kapsamina aldigina dikkat çeken Kaya, Bakanlikça dekar basina 35 TL destekleme ödemesi verildigini belirtti. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) ve Iyi Tarim Uygulamalari kapsaminda zararli organizmalarla mücadelede bu yöntemlerin kullanilmasinin, bitki koruma faaliyetlerinde basariyi artiracagi gibi, bitkisel ürünlerde pestisit kalinti sorununun çözümüne ve dogal dengenin korunmasina da katki saglayacaginin önemine deginerek Iyi Tarim Uygulamalari yapan üreticilere de dekar basina 50 TL destekleme ödemesi olduguna dikkat çekti. Kilbasan köyümüzde uygulanan biyoteknik mücadelenin ilimizde yayginlastirilmasini temenni etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284