Elma İç Kurduyla Mücadele İçin Bir araya Geldiler

Elmanın ana zararlılarından biri olan İç Kurdu Biyoteknik Mücadele Yöntemi Bahçe günü 05 Eylül 2019 tarihinde düzenlendi. 

Elma İç Kurduyla Mücadele İçin Bir araya Geldiler

Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinden birisi olan Şaşırtma Teli uygulamasının elma üreticilerimiz ile paylaşılması amacıyla şaşırtma teli uygulanan bir üreticimizin bahçesinde bahçe günü düzenlenmiştir.
Zararlıların üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeleri kullanarak normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemlere “Biyoteknik Yöntemler”adı verilir. Bu yöntemlerden biri olan Şaşırtma Tekniğinde kimyasal mücadele yapılmadan dişi böceklerin erkek böcekler tarafından kolay bulunabilmek ve çiftleşmek için vücutlarından yaydıkları feromonun (kokunun)yapay olarak üretilip “yayıcı” denen ve genellikle polietilenden üretilen küçük aparatların içine doldurularak mücadele alanına asılması ile zararlının çiftleşip yumurta bırakmasının engellenmesidir. İlimizde 2019 yılı içerisinde 7 bin dekar alanda elma iç kurdu biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan şaşırtma teli tekniği uygulanmaktadır.
Elma üreticilerinden Celil SERİM’in bahçesinde düzenlenen etkinliğe; Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı V. Raşit BALTA, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet BAYRAM, Karaman İli Merkez İlçe Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet YILDIZ ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür V. Uğur ERKAN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür V. İbrahim ERKOL, Gıda Yem Şube Müdür V. Fatih AYAZ, Karaman İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Kemal UYAR, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMÜ) Arıcılık Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Haşim KESKİN, KMÜ Elmacılık Araştırma Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Sait Efe DOST, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Burcu İNAL ve Erdoğan AYAN, KMÜ öğretim görevlileri Dr. Elif YAVUZASLANOĞLU, Dr. Seyfi TANER, Dr. Kadir UÇGUN, Durmuş Ali ÇARKACI, şaşırtma teli Türkiye temsilcileri, teknik personeller ve üreticiler katıldı.
Yıl içerisinde uygulama yapılan bahçelerde monitör amaçlı tuzaklar asılarak kelebek sayımları yapılmıştır. Bunun yanında tel takılmayan şahit bahçelere de tuzaklar monitör amaçlı asılarak kelebek takiplerine devam edilmiştir. Yapılan kelebek takiplerinde tel asılan bahçelerde haftalık sayımlarda tuzaklarda yakalanan kelebek sayımlarında haftalık 0-2 kelebek görülürken, şahit bahçelerdeki sayımlarda ise 100-160 kelebek tespit edilmiştir.
Bahçe gününde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür V. Uğur ERKAN şaşırtma teli uygulaması hakkında bilgiler verdi. Etkinlik Şaşırtma Teli Feromon İş Geliştirme Müdürü Dr. Türkan KOÇLU’nun teknik sunumu ve bahçe sahibi Celil SERİM’in uygulamayı anlatması ile sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284