Elma İçkurdu İçin Henüz Erken

İlimizde yoğun olarak görülen elma iç kurduna karşı yürütülen çalışmalar kapsamında üreticiler bu zararlıya karşı ilan, duyuru ve SMS’lerle uyarılıyor.

Elma İçkurdu İçin Henüz Erken
Konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimizde yoğun olarak görülen Elma İç Kurduna karşı İl Müdürlüğümüzce hassas ve titiz bir mücadele yürütülmekte olup, bu kapsamda elma üreticilerimiz söz konusu zararlıya karşı ilan, duyuru ve SMS’lerle uyarılmaktadır. Son günlerde Elma İç Kurdunu karşı ilaçlama zamanı geldiği ve uyarı yapılmadığı şeklinde İl Müdürlüğümüze bildirimler yapılmaktadır. Söz konusu bildirimler üzerine aşağıda yer alan açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Zararlı, konukçu ve çevrenin birbirine sıkı sıkıya bağlı olmaları nedeniyle, günümüzde birçok zararlı ve hastalığın mücadelesinde etmenin biyolojisi ve nüfus yoğunluğu ile meteorolojik parametreler arasındaki ilişkileri esas alan “Tahmin ve Uyarı Sistemleri “ geliştirilmiş ve başarıyla uygulanmaktadır. İl Müdürlüğümüz il merkezinin farklı bölgelerinde toplam 7 adet tahmin ve erken uyarı sistemi cihazı ile en uygun ilaçlama zamanı saptamakta ve üreticileri önceden uyarmaktadır. Elma iç kurdu Cydiapomonella (L.) mücadelesinde hedef, her döle ait larva çıkışı süresince ağaçları ilaçlı bulundurarak, yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden önce öldürmektir. Ancak, bu mücadelede üründe % 2’ye kadar zarar tolere edilir.
Döllere ait ilk ilaçlama zamanlarını sağlıklı bir şekilde saptanmasında ve yoğunluğun tespit edilmesinde Bakanlığımız Teknik Talimatları çerçevesinde;
Tahmin ve Erken Uyarı sisteminden alınan etkili sıcaklık toplamı(gün derece)
Tuzak bant ve kültür kutusu,
Meyvelerin kontrolü
Eşeysel çekici tuzak yöntemleri olmak üzere 4 farklı yöntem kullanılmaktadır.
Tuzak bant ve kültür kutusu yöntemiyle elma iç kurdunun ergin çıkışını tespit etmek amacıyla, bahçelerden gelişmesini tamamlayan larvalar tuzak bant yöntemi ile toplanmaktadır. Bu amaçla, haziran ayının ilk haftasında, ağaç gövdesine şerit halinde oluklu mukavvalar iki kat halinde sarılarak, larvaların buralara gelmesi sağlanmaktadır. Elde edilen larva ve pupalar kültür kutularına alınarak, kültür kutularında ergin çıkışının başlamasından itibaren çıkan kelebekler silindirik şekilde şifon dal kafeslere gruplar halinde salınmaktadır. Yeterli sayıda yumurta bırakıldığı tespit edildikten sonra dal kafesi çıkarılarak, yaprak, meyve ve sürgün üzerine bırakılmış yumurtalar işaretlendikten sonra embriyo gelişmesi izlenmektedir.
Etkili sıcaklıklar toplamı yönteminde elma iç kurdu döl çıkışlarını belirlemede etkili sıcaklık toplamı formülünden faydalanılmaktadır. Bunun için meteorolojik veriler elektronik rasat istasyonlarından alınarak bilgisayar ortamında otomatik olarak hesaplanmaktadır.
1 Ocak’tan itibaren etkili sıcaklıkların katlanmış toplamı;
250 gün-dereceyi bulduğunda 1 inci döl larva çıkışı,
800 gün-dereceyi bulduğunda ise 2nci döl larva çıkışı teorik olarak beklenir.
Ayrıca erginlerin çiftleşip yumurta bırakması için alacakaranlık sıcaklığının üst üste iki akşam 15 C'nin üzerinde olması gerekmektedir. Ülkemizde elma iç kurdu genellikle 2 döl, bazı yer ve yıllarda 3 döl verebilmektedir.
Eşeysel çekici tuzak yönteminde ise eşeysel çekici tuzaklar, hem ilaçlama zamanının, hem de yoğunluğun belirlenmesinde kullanılır.
İl Müdürlüğümüzce ilk kelebeğin çıkışını tespit etmek için 5 Nisanda eşeysel çekici tuzaklar asılmıştır.26 Nisanda ise şifon dal kafesler asılarak yine kelebek çıkışı ve yumurta takibi yapılmaktadır. Yapılan bahçe kontrollerinde kelebek çıkışlarının olduğu ancak henüz yumurta bırakılmadığı görülmüştür. İleri ki tarihlerde meyve ve yaprağa bırakılan yumurtalar tespit edilip, bunlar işaretlenerek çıkış zamanını belirlemek için izlemeye alınacaktır. Ayrıca tahmin erken uyarı istasyonlarından alınan gün derece değerleri henüz iç kurdunun çıkışı için erken olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla Müdürlüğümüz ilan tarihlerini belirlemede teknik olarak herhangi bir gecikmeye mahal vermeden titizlikle çalışmalarını yürütmektedir. Üreticilerimiz son zamanlarda çıkan “elma iç kurdu ilaçlama zamanının geldiği “ ifadelerine aldanmamalıdırlar. Zamansız atılan ilaçlar hem çevreye hem de üreticilerimizin bütçesine zarar vereceğinden İl Müdürlüğü ilan tarihini beklemeleri yararlı olacaktır” dendi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284