Elma Ihracatinda Yüzler Gülecek!

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyonculari Federasyonu (TÜSEMKOM) Baskan Vekili Halil Öztürk, Iran ve Italya`daki elma rekoltesinin düsüklügünün Türkiye`nin elma ihracatini artiracagini söyledi.

Elma Ihracatinda Yüzler Gülecek!

Öztürk, yaptigi açiklamada, TÜSEMKOM olarak sebze ve meyve ihracatini artirmak için yeni pazar arayisina girdiklerini anlatti. Türkiye'nin elma üretiminde Çin ve ABD'nin ardindan dünyada 3. sirada geldigini belirten Öztürk, Italya ve Iran'in Türkiye'den sonra gelmesine karsin bu ülkelerin Ortadogu ve Avrupa pazarinda ''söz sahibi'' oldugunu ifade etti.
Sebze ve meyve ihracati için Avrupa ve Orta Dogu'nun çok ciddi bir pazar oldugunu vurgulayan Öztürk, söyle konustu:
''Avrupa pazarinin ihtiyacini karsilayan Italya'da ve Orta Dogu pazarinda söz sahibi olan Iran'da rekolte düsüklügü yasaniyor. Dünyanin önemli elma ithalatçilari bu düsüse paralel olarak ülkemize yöneldiler. Su anda ülkemizde elma ihracatinda önemli bir hareketlilik yasaniyor. Su anda Misir ve Tunus'un Türkiye'den çok ciddi elma talepleri var. Iran ve Italya'daki elma rekoltesinin düsüklügü Türkiye'nin elma ihracatini artiracak.''
''Orta Dogu pazarinda söz sahibi olmak zorundayiz''
Türkiye'nin Orta Dogu pazarinda söz sahibi olmasi gerektigine dikkati çeken Öztürk, söyle devam etti:
''Orta Dogu'ya transit geçis bölgesinde bulunan Suriye'deki olaylar ihracatçilarimizi elbette olumsuz etkiledi. Burada yasanan sikintilarin Türk tariminin olumsuz etkilemesini istemiyoruz. Iran'in elinde olan bu Orta Dogu pazarini Türkiye'ye çevirebiliriz.
Cografi konum ve tarihi açidan bakildiginda bu ülkelerle geçmiste de simdi de iliskilerimiz var. Bizim bu ülkelere ticaret yapmamiz çok zor degil. Onlarin talep ettigi kalitede ürün ürettigimizde ve hükümetimizin de attigi adimlar neticesinde üreticilerin ürünlerinin ekonomik deger kazanabilecegini düsünüyoruz.''
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284