Elmalar Üzerindeki Ilaç Kalintilari Arastirildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Karaman Ilindeki Soguk Hava Depolarinda Saklanan Elmalarda Ilaç Kalinti Düzeylerinin Belirlenmesi” konulu bir arastirma gerçeklestirildi.

Elmalar Üzerindeki Ilaç Kalintilari Arastirildi

Kamil Özdag Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Kiliçel’in danismanliginda KMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dali yüksek lisans ögrencisi Ihsan Serin tarafindan yürütülen arastirmayla Karaman’da soguk hava depolarinda saklanan elmalar üzerindeki ilaç kalintilarinin etkisi arastirildi.
Alti Farkli Soguk Hava Deposundan Alinan Elmalar Kullanildi
KMÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Komisyonunca desteklenen arastirma kapsaminda 2014 yilinda hasat edilen ve alti farkli soguk hava deposundan farkli zamanlarda alinan 180 çesit örnek incelendi. Zirai ilaçlamada kullanilan diazinon, parathion-methyl, captan, carbofuran ve methidathion ilaçlarinin kalinti düzeyleri QuEChERS metodu kullanilarak Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazi ile analiz edildi.
Arastirma sonuçlarina göre analizi yapilan 180 örnekte de pestisit (ilaç) kalintisi oldugu tespit edildi. Arastirilan bes kimyasal maddenin hepsinin kullaniminin AB standartlarina göre yasak oldugu biliniyor. Türk Gida Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalinti Yönetmeligine göre captan maddesi hariç diger pestisitler yasakli listesinde yer aliyor. Arastirmada captan maddesinin de yönetmelikte belirtilen kalinti limitinin üzerinde oldugu tespit edildi.
“Pestisit Kullanimi Bilinçli Yapilmali”
Arastirmanin önemine deginen Prof. Dr. Kiliçel, “Ülkemiz ekonomisinde tarimin önemi büyüktür. Ayrica Karaman tariminda elma ihracati önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz insaninin gida güvenirliginin saglanmasi, çevreyi ve dis ticareti koruyabilmek amaciyla pestisit kullanimi bilinçli ve kontrollü yapilmali.” dedi.
Konu ile ilgili resmi kurumlarla irtibata geçilerek gerekli önlemlerin alinmasi gerektigine dikkat çeken Prof. Dr. Kiliçel, “Yurt disina ihracati yapilan ürünlerin geri dönmesini önlemek amaciyla tedbir alinmalidir. Insan sagligi üzerindeki olumsuz etkilerini korumak için de iç piyasaya sürülen ürünlerin zaman zaman pestisit analizlerinin yapilmasi, üreticilerin ve tüccarlarin bu konuda bilinçlendirilmesi ve uyarilmasi gerekmektedir.” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284