Kadın Çiftçilere Tarlada Eğitim Verildi

Konya ve Karaman illerinde Dünya Çevre Fonu (GEF) tarafından desteklenen ve FAO &Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliği ile uygulanan “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım “ projesi Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Kadın Çiftçilere Tarlada Eğitim Verildi

Proje Konya’da Karapınar, Cihanbeyli ve Sarayönü ilçeleri ile Karaman’da merkez ve Ayrancı ilçeleri olmak üzere 5 ilçede gerçekleştirilmektedir. GEF tarafından desteklenen projenin amacı şöyle açıklanmıştır; “ Sürdürülebilir arazi yönetimi ve iklim dostu tarım’ projesi ile Karaman ilini de içine alan Konya Kapalı havzasında orman, tarım ve mera alanlarında iklim dostu uygulamalarının geliştirilmesi olarak açıklandı.

Projenin bu amacına yönelik olarak kuru tarım alanlarında toprak işlemesiz ekim yöntemleri ile kuru şartlara uygun nohut ve mercimek çeşitlerinin yetiştiriciliğinin uygulaması için Nisan ayı içerisinde Konya ve Karaman illerine bağlı 5 ilçede ekimi gerçekleştirildi. Uygulamalı çiftçi okulu çalışmaları kapsamında projenin gerekçesi ve amaçları konusunda özellikle kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışması yapıldı.

Eğitim çalışması 14 Haziranda Karapınarda, 15 Haziranda Karaman-merkez ve Ayrancı ilçelerinde, 16 Haziranda ise Cihanbeyli ve Sarayönü ilçelerinde yapıldı.

Karaman Merkez Yollarbaşı köyünde yapılan tarla gününe İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ile üreticiler ve kadın çiftçiler katıldı.

Eğitim çalışmalarına kadın çiftçilerin katılımı ve ilgisi yoğun olup tarlada yapılan eğitimi proje koordinatörü Dr. Abdulkadir Aydoğan verdi. Dr. Aydoğan gerek proje gerekse kuraklığın yoğun yaşandığı bölgede baklagiller ve doğrudan ekimin yaraları konusunda kadın çiftçiler bilgilendirildi. Çok kurak alanlar ile kuraklığın sıkça tekrarlandığı alanlarda baklagillerin doğrudan ekiminin sağlanması ve teşviki ile kuraklığın etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceği vurgulandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284