Karaman'da Çilek Üretimine Destek

Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında ilimize bağlı köylerde kurulan 5 adet çilek bahçesinden birisi olan Başkışla köyünde çiftçi Hasan Hüseyin Önal’ın arazisinde tarla günü düzenlendi.

Karaman'da Çilek Üretimine Destek

Tarla gününde konuşan Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, proje hakkında verdiği bilgide “Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Konya ve Karaman illerinin 11 ilçesindeki 238 dağlık köyünde uygulanıyor. Konya’nın Ahırlı, Bozkır, Taşkent, Hadim, Yalıhöyük, Akören, Güneysınır ilçeleri ve köylerinde Karaman’ın merkeze bağlı 54 köyü ile Başyayla, Sarıveliler ve Ermenek ilçeleri ile köylerini kapsıyor. Projenin amacı bölgedeki çiftçinin tarımsal üretimini ve gelir seviyelerini artırmak, kırsaldaki istihdam fırsatlarını iyileştirmek ve küçük çiftçileri gruplar halinde veya bireysel olarak inisiyatifler almaya teşvik etmek, sosyal altyapı, üretimi ve kırsal alanlardaki maddi olanakları kısıtlı kesimlerle doğrudan bağlantılı kurumların kapasitelerini iyileştirmek olarak belirlenmiştir. Bununla beraber proje bölgesinde tarımsal değer zincirinin geliştirilmesi ve sündürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliğinin sağlanarak kırsal alanda gelir seviyesinin artırılması da hedefleniyor” dedi.

Projenin Türkiye Cumhuriyeti ve Uluslar arası Tarımsal Kalkınma Fonu ile ortak bir şekilde finansa edildiği ve uygun durumlarda proje faydalanıcılarından da katkı alınıyor. Projenin toplam bütçesi ise 22 milyon Avro olduğunu belirten Özçalık, “2018 yılında proje kapsamında uygulanacak demonstrasyonlar için bölgede nispeten yeni olan faaliyetlere odaklanılması planlanmıştır. Karaman için yeni bir ürün olarak ele aldığımız çilek üretimi ile ilgili olarak yaklaşık 2 dekarlık alanlarda merkezde 5, Ermenek’te 2, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerimizde birer adet olmak üzere toplam 9 adet çilek bahçesi demonstrasyonunun kurulumu tamamlanmıştır. Ayrıca bağ ve bahçelerindeki domuz gibi yaban hayvanlarından kaynaklanan zararları azaltmak için planlanan elektrikli çit demonstrasyonları için Karaman merkez ilçe proje köylerinde 2, Ermenek ilçesi köylerinde 4 olmak üzere toplam 6 adet demonstrasyon kurulmuştur. Bugün tarla günümüze ev sahipliği yapan Başkışla köyümüz çiftçilerinden Hasan Hüseyin Önal’a ait 2 bin 100 metrekarelik tarlada fide alımı, çevre ihatası gibi çeşitli girdilere destek verilmiş olup yaklaşık 20 bin lira hibe verilmiştir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2018, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284