Karaman Elma Üreticisi EKÜY’ü Benimsedi

Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda” misyonu doğrultusunda; kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi, girdilerin azaltılması ve karlılığın artırılması, faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi, üreticilerin periyodik kontrollerle zamanında ve etkili mücadele tedbirlerini alması, Bitki Koruma Ürünlerinin çevrede (toprak, su ve hava) yarattığı olumsuzlukların en aza indirilmesini hedefleyen Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Karaman Elma Üreticilerimiz tarafından benimsendi.

Karaman Elma Üreticisi EKÜY’ü Benimsedi

İlimiz elma üreticilerinden Celil Serim’in elma bahçesinde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma ve Karantina Daire Başkanı  Dr. Ersin Dilber, Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü Bitki Zararlıları Bölümünden Araştırmacı Dr. Vildan Bozkurt, Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığından Tarım ve Orman Uzmanı Sadık Ertuğrul, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, çevre il ve ilçelerimizden gelen şube müdürleri ve teknik elemanları ve ilimiz elma üreticilerimizin katılımı ile “Elmada Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) ve Biyoteknik Mücadele Çiftçi Tarla Okulu” programı düzenlendi.

Bitki Koruma ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber ve Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş konuşmalarında günümüz şartlarında kalıntısız, kaliteli ve güvenilir gıda arzının çok önemli olduğunu, dünya gıda talepleri ve ihracatların bu doğrultuda şekillendiğini, bunun için yaş meyve ve sebze üreticilerimizin bu talepleri karşılayabilme potansiyelini yakalamaları gerektiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı Desteklemelerinin bu doğrultuda yürütüldüğünü belirtiler.

Programda üreticilerimize EKÜY ve Biyoteknik Mücadele prensipleri, Bakanlık tarafından yapılan desteklemeler anlatılarak elma üreticisi sorun ve talepleri değerlendirildi. 

Karaman’da EKÜY prensiplerinden olan Biyoteknik Mücadele kapsamında Elma İç Kurdu’na karşı şaşırtma teli tekniği feromon teli uygulayan 81 elma üreticisine 1.099.493 adet feromon teli için 2020 yılında 525.157,20 TL destekleme ödemesi yapıldı. 2021 yılında üretici sayısı 108 üreticiye çıkmış olup, bu tekniği uygulayan üretici sayısı ise her geçen yıl artarak devam etmekte olduğu belirtildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284