Karaman Rekora Gidiyor

Karaman Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri hafta sonu kısa adı ÇKS olan Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularında sorun yaşanmaması adına hafta sonu da hizmet verecek.

Karaman Rekora Gidiyor

Çiftçi Kayıt Sistemiyle ilgili kendisinin bilgisine başvurduğumuz Karaman İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ömer Koka “Malumunuz olduğu üzere tarımla uğraşan çiftçilerimizin devletimizin sunduğu teşviklerden faydalanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının olması gerekiyor. 02 Ocak 2024 Salı günü itibariyle başvuruları sona erecek olan Çiftçi Kayıt Sisteminde yaşanabilecek olan yoğunluk nedeniyle Karaman Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerimiz 30 ve 31 Aralık 2023 tarihlerinde 08.30/17.30 saatleri arasında hizmet verecektir.”

Çiftçi Kayıt Sistemiyle ilgili olarak çiftçilerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için yoğun mesai harcadıklarını belirten Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Enformasyon yetkilisi Fatih Musa Kılınç üreticilere Çiftçi Kayıt Sistemiyle ilgili üreticilere kayıt ile ilgili SMS’le bilgilendirme mesajları attıklarını söyledi.

Karaman’ın kayıtlılık oranında Türkiye’de ön sıralarda yer aldığını belirten Kılınç geçtiğimiz yıllarla bu yılı karşılaştırdıklarında 29 Aralık 2023 Cuma günü itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının yüzde 101.2’ oranında olduğunu ifade etti.

1 Eylül 2023 tarihinde başlayan ve 2 Ocak 2024 tarihinde son bulacak olan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması hedefleniyor.

“Mülkiyet ve Mirasçılık Sorunları Sebebiyle Desteklerden Faydalanamayan Üreticiler De Tarımsal Desteklerden Yararlanabilecek”

Yönetmeliğe göre, taahhütnameye konu araziler, üretim yılına ait uydu görüntüleriyle ya da tespit komisyonları tarafından yerinde kontrol edilecek ve tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar “Taahhütname” belgesi ile kayıt altına alınabilecek.

Mirasçı ya da hissedarlarca, taahhütnameye konu arazilere üretim yılı içerisinde itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar, içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar, itiraz edilen hisselere tekabül eden alanlar için sonlandırılacak.

Verasetten iştirak olup taahhütname ile başvurulan arazilere, hissedar ve/veya mirasçılar tarafından itiraz edilmesi durumunda bu arazilere ait kayıtlar içinde bulunulan üretim yılından itibaren taahhütname süresinin sonuna kadar verasete konu hisselere itiraz edilen alanlar için sona erdirilecek.

“Mirasçılık Belgesi İstenilecek”

Tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü halinde miras hakkının, mahkeme ya da noterden alınmış veraset belgesinde belirtilen mirasçılar adına tescil işlemi yapılmamış araziler, intikali yapılmamış araziler kapsamında sayılacak. İntikali yapılmamış araziler için taahhütnameyle gerçekleştirilen başvurulara mirasçılarca itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi istenecek.

Başvuru yapılan arazide, kendine ait hissesi olmaması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek. Bu arazinin verasetten iştirak olup, hisse oranları belli olmaması durumunda tüm hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi ya da taahhütname istenecek.

Taahhütnameye konu arazilere ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtları üretim yılının mart ayı içerisinde 15 gün süreyle il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Hissedar ve/veya mirasçılar haricinde daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmayacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284