Karaman’da 7 Proje Hayata Geçirildi

İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ve Konya Ovası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen Küçük Ölçekli Sulama İşleri Projesi kapsamındaki 7 adet sulama tesisinin açılışı Vali Fahri Meral’in katıldığı bir programla gerçekleştirildi.  

Karaman’da 7 Proje Hayata Geçirildi

Toplu açılış öncesinde Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen programla açılışı gerçekleştirilecek olan kapalı sistem sulama tesislerinin proje tanıtımları ve sunumları gerçekleştirildi. Vali Fahri Meral’in yanı sıra KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Ali Yener Terlemez, il genel meclis üyeleri, kurum müdürleri ve çiftçilerin katıldığı program İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.
 
İl Genel Meclis Başkanı Adem Kapar’ın açılış konuşmasının ardından konuşma yapan Vali Fahri Meral, “Bugün burada ilimiz tarımına hayat verecek olan 7 adet sulama tesisimizin açılışını gerçekleştireceklerini ifade ederek Konya ve Karaman Bölgesinin su bakımından Türkiye ortalamasının altında olduğunu bu nedenle sahip olduğumuz her litre suyu değerinin bilinerek doğru ve kurallara uygun daha etkili kullanılması gerektiğinin ve bunun için gerekli tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu söyledi. Daha önceleri sondaj usulü ile 20 - 30 metrelerde suyun bulunduğunu ancak bu oranın 150 - 200 metrelere kadar çekildiğini dile getiren Vali Meral; “Bölgede yaşanan obrukları da düşünürsek ciddi anlamda su sıkıntısı çektiğimiz çok açık görünüyor. Teknoloji gelişiyor elbette. Özellikle damlama sulama sistemleri, kapalı sulama sistemleri ve şimdi örtü altı sulama sistemleri diye de yeni yeni teknolojiler gelişiyor. Bu yüzden sulama ile ilgili suyumuzu nasıl daha iyi ve verimli kullanabilmenin mücadelesini gerek kamu kurum ve kuruluşları gerek çiftçilerimiz, sanayicilerimiz ile birlikte vermemiz ve bu konuda tüm paydaşlarımızla birlikte bölgemizin geleceği için birlikte çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.
 
Dünyaya bakıldığı zaman gelişmiş ülkelerin tarım ve hayvancılık konusunda da aynı gelişmişliği gösterdiğini vurgulayan Vali Fahri Meral, “Tarım ve hayvancılık konusu ilimiz ve ülkemiz için en önemli sektörlerden birisi durumunda. Dünya nüfusu arttıkça, sanayileşme ve insanların ihtiyaçları arttıkça da tarım ve hayvancılığın önemi de git gide artıyor. Bu yüzden özellikle ilimizin sulanabilir tarım arazililerinin tamamını kapalı sistem ve damlama sulama sistemi ile buluşturmamız gerekiyor” dedi.
 
2011 yılından itibaren yaptığı çalışmalar ve verdiği bu desteklerden dolayı KOP idaresine teşekkür eden Vali Meral, “Özellikle KOP İdaresi ile ilgili tüm tekliflerimize ve projelerimize her türlü desteği veren Kalkınma eski Bakanı TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’a teşekkür ediyoruz. Yine belediye iken köye dönüştürülen Taşkale ve Yeşildere köylerimizle ilgili olarak bölge için çok ciddi bir sorun olan şebeke konusuyla ilgili sıkıntıların ortadan kaldırılmasından dolayı yine bakanımız Lütfi Elvan ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum” dedi. 
 
Vali Meral konuşmasının sonunda açılışı gerçekleştirilecek olan tesislerin çiftçimize ve bölgemize hayırlı olmasını diledi.
 
Karaman tanıtım videosunun izlenmesinin ardından KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının Finansmanı ile Karaman İl Özel İdaresi tarafından inşaatı gerçekleştirilen “Karaman Merkez Yeşildere Köyü Kapalı Sulama Sistemi ile birlikte Başyayla Bozyaka Köyü Kapalı Sistem Sulama Projesi, Sarıveliler Civler Köyü YÜS Kapalı Sulama Projesi, Ayrancı Berendi Köyü 2. Kısım Sulama Projesi, Ermenek Çamlıca - Gökçeseki Köyleri Kapalı Sistem Sulama Projesi, Karaman Ermenek Evsin Köyü Sulaması Erik Deresi Sulama Projesi, Kâzımkarabekir Kızılkuyu Köyü Toplu Damla Sulama Sistemi Projelerinin toplu açılışı gerçekleştirildi.
 
Karaman Merkez Yeşildere Köyü Havuzbaşı Mevkiinde yer alan ve açılışı gerçekleştirilen Yeşildere Köyü Kapalı Sistem Sulama Tesisi projesinden 250 çiftçi faydalanırken projenin maliyeti ise 3 milyar 648 milyon 753 bin 80 Türk Lirası olarak gerçekleşti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284