Karaman’da Ceviz Üretimi Artıyor Mu?

Uzun ömürlü olması nedeniyle son günlerde talep gören ceviz üreticiliği Karamanlı çiftçilerinde uğraş konusu oldu.

Karaman’da Ceviz Üretimi Artıyor Mu?

Cevizin anavatanı olan ülkelerden birisi olan ülkemizde ceviz yetiştiriciliği geçmiş yıllarda ev bahçelerinde yapılırken, son zamanlarda verilen teşviklerle daha bilinçli yapılmaya başlandı. Ceviz üretiminde Çin, ABD ve İran’dan sonra 4. sırada yer alan ülkemizde cevizin iç piyasada yetersiz olması ve sonuç olarak Ukrayna ve Moldovya gibi ülkelerden ithal edilmesine neden olunca ülke genelindeki çiftçilerimiz ceviz üretimine ağırlık vermeye başladı.
İnsan beslenmesi ve sağlığındaki rolü giderek artan ceviz üretimine ilişkin verileri paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu ise Karaman’da ceviz üretiminin arttığını açıkladı. Konu hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram  “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son yıllarda Karaman’da ceviz üretimi artmaktadır. Özellikle Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla’dan sonra Karaman merkezde ceviz bahçeleri gün geçtikçe artmaktadır. Yüksek kalitede üretilen ürünler tüccarlar tarafından tercih edilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Ceviz Yetiştiriciliğine Devlet Desteği Başvuları
Ceviz yetiştiriciliği konusunda çiftçilere destekleme şartlarını sağlamaları durumunda devlet tarafından pek çok destek verilmektedir. Çiftçilerin ceviz desteği veren kurumlara bir proje örneği hazırlayarak başvurmaları gerekir. Ceviz yetiştiriciliğine devlet desteği başvurusu Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılmaktadır. Tarım İl Müdürlüklerine yapılacak olan başvuruların projelendirilmesi gerekiyor. Projelendirme sonrasında ilk olarak ceviz ekilecek bölgede toprak analizi yaptırılacak, daha sonra ekim yapılacak tarlanın büyüklüğü, dikim sıklığı, cinsi, elektrik, su durumu gibi çeşitli durumlara göre çiftçiye destek verilecek.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2020, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284