Karaman’da Deneme Amaçlı Ekilen Lavanta Yüz Güldürdü

Karaman’da susuz alana deneme amaçlı olarak ekilen lavanta yüz güldürürken, ilk hasadı da yapıldı.

Karaman’da Deneme Amaçlı Ekilen Lavanta Yüz Güldürdü

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörlüğü desteğiyle merkeze bağlı Karacaören köyünde bir çiftçinin tarlasına ekilen lavanta, kıraç bölgelerin alternatif bitkisi olacak.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık, Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinden birisinin Karaman olduğunu söyleyerek, “Su sıkıntısı nedeniyle çiftçilerin tarımsal anlamda zor şartlar altında üretim yapmaktadır. Bu üretimde onların bir nevi yüklerini hafifletmek, yaptıkları çalışmalarda kendilerine yardımcı olmak ve gelirlerini arttırmak adına lavanta ile ilgili bir araştırma yaptık. Lavantanın bölgemizde yetiştirilebileceği ile ilgili yaptığımız ön tespitlerden sonra kıraç araziye sahip olan Karacaören köyümüzde deneme ekimi yaptık. Nisan ayı içerisinde ekimini yaptığımız lavanta, umduğumuzdan daha iyi bir şekilde yetişti. Seneye ektiğimiz bu lavantalar gelişip iyice büyüdüğünde görsel anlamda tamamen güzel bir görüntü oluşturacak. Kırsal bölgelerdeki arazilerde lavanta ekiminin yaygınlaştırılması için hedefimiz ilk etap da on köyümüzde ekim yapmak üzere planlamamızı yapıyoruz. Karaman’a lavanta fidesi üretim tesisi kuracağız. Fide üretiminden sonra da ekimler başlayacak. Lavanta ekiminin yaygınlaşmasıyla birlikte sanayisi kendiliğinden buraya gelecektir” dedi.

 “Lavantanın mimarı Recep Konuk’tur”

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Başkan Vekili Ali Konukseven de, “AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk ile birlikte seçim döneminde köylerde gezerken, ekonomisi en zayıf olarak Karacaören köyünü gördük. Bu köyümüze bir şey yapmamız gerektiğini konuştuk. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menşure Özgeven nezaretinde bir araştırma başlattık. Karaman merkez ve merkeze bağlı Karacaören köyünde örnek dikim alanı yaptık. İnşallah Karaman’da alternatif bitki alanında yeni şeyler çıkarmak istiyoruz. Biri bunlardan lavantadır. Üniversitemizin büyük katkılarıyla bunlardan sonuç alacağımızı düşünüyorum. Ben buradan başta Milletvekilimiz Recep Konuk ve Recep Şeker olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Lavanta bitkisi suyu kısıtlı olan bölgeler için ideal bir bitkidir”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk’da “Biz lavantamızı bölgemize Nisan ayında diktik. Lavanta bitkisi suyu kısıtlı olan bölgeler için ideal bir bitkidir. Karaman’da su sıkıntısı olan çok sayıda bölge bulunmaktadır. Lavanta başta olmak üzere diğer bitkileri bölgeye kazandırmak için Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle çaba göstereceğiz. Baktığımızda ektiğimiz lavantanın gelişimi gayet güzel görünüyor” diye konuştu.

Tarlasına deneme ekimi yapılan çiftçi Ali Göktekin ise arazime ekilen lavantaya çocuğuma bakar gibi baktım. Köyümüz başta olmak üzere çevre köylere örnek olsun diye tankerle su taşıdım. İnşallah bunun geri dönüşümünü göreceğiz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2017, 16:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284