Karamanlı Pancar Üreticilerinin Sorunları Ereğli Şeker Fabrikasında Masaya Yatırıldı

Karaman AK Parti Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ve Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Talha Uzer ile Ereğli Şeker Fabrikasında ziyaret gerçekleştirildi.

Karamanlı Pancar Üreticilerinin Sorunları Ereğli Şeker Fabrikasında Masaya Yatırıldı

Ziyarette Mausla yükleme kotalarının artırılması için Fabrika Müdürü Yıldıray Özbay, Ziraat Müdürü Abdullah Yurttaşer ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, gerçekleştirilen ziyaret hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Bayram, “Ereğli Şeker Fabrikasının kapasitesinin üretilen pancara rağmen günlük 8.500 ton olması nedeniyle üreticilerimizin özellikle 4-5 yıldır hasadın sürekli sorunlu devam etmesinden dolayı sürekli çözüm arayışı içindeyiz.

Ziraat Odası olarak bu sorunların çözümü için, her zaman yanımızda olan Milletvekillerimiz ve Ereğli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Talha Üzer ile Türk Şeker Genel Müdürü  Mücahit ALKAN ile geçen yıl pandemi kısıtlamalarına rağmen 3 defa bir araya gelerek görüşmeler yaptık.

Ayrıca Milletvekillerimiz ve danışmanlarının katılımıyla 5 defa Genel Müdür, Yardımcıları ve Daire Başkanlarının katılımıyla tele konferans ile görüşmeler yaptık.

Bu görüşmelerde Türk Şekerin Türkiye genelinde uyguladığı, çiftçimizi çıkmaza sokan münavebeli ekim kota artışı olmak üzere birçok konunun çözülmesi sağlandı.

Özellikle Türkiye genelinde pancar üreticilerimizin münavebe sorunu Milletvekillerimiz ile yaptığımız ziyaretlerde üreticilerimizin mağduriyetlerini detaylı anlatmamız sonucu çözülmüştür.

Yine başka bir sorunumuz yaklaşık 4 yıldır özellikle Karaman çiftçisinin nakliyede yaşadığı  ton kilometre başı 10-15 tl cebinden çıkan para, kantar bazlı ihaleden köy bazlı ihaleye çevrilmesi sonrası tarihinde ilk defa üreticimizin cebinden para çıkmadan pancarını gönderebilecektir.

 Nakliyedeki bu düzenleme sonrası Pancar Üreticilerimizin çoğunluğu ürününü Maus ile yüklemek istemesi nedeniyle maus randevu talebinde yoğunluk oluşmuştur.

Ereğli Şeker Fabrikası ekim sezonuna girerken yaptığı sözleşmede üreticilerimize görüş sorarak ürününüzü nasıl göndermek istersiniz diyerek sözleşmelerde görüş almıştır.

Burada kantarı tercih eden üreticilerimiz yaklaşık 300 bin ton civarındadır. Ereğli Şeker Fabrikasının kapasitesinin yeterli olmaması nedeniyle Karaman ve Hotamış kantarında bulunan bu pancarları Susurluk fabrikasına göndermek üzere taahhütte bulunmuştur.

Hal böyle olunca üreticilerimizin talepleri maalesef karşılanmamıştır.

Bazı çiftçilerimiz Karapınar’ın günlük maus kotasının 4500 ton olduğunu ifade etmiştir.

Ama üretiminin bizim yaklaşık 2 katı olduğunu belirtmemiştir. Ayrıca Karapınar’ın fabrikaya teslim edeceği pancar yaklaşık 600 bin ton bizim ise 200 bin ton civarıdır.

Eğer bir adaletsizlik olsa bunun mücadelesini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Geçtiğimiz günlerde ilimizi ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli’ den Ereğli Şeker Fabrikasının Kapasitesinin artırılması için talepte bulunduk.

Tarım Bakanı Sn. Pakdemirli şeker daire başkanlığına verdiği talimat sonrası çalışma başlatıldığı konusunda şahsımı bilgilendirmede bulunmuşlardır.

Genel olarak bugün yaptığımız ziyarette kantar ve maus direk nakliye kotalarının artırılması için talepte bulunduk, ve Karaman bölgesi için maus kotası günlük Pazartesi’den itibaren 2500 tona çıkarılmış,ay sonun da tekrar yükseltilecektir.

Özellikle Ziraat Odası olarak tarımsal sorunlarımız ile ilgili her zaman yanımızda olan bizlerden gelen taleplerin çözümü için çaba içinde olan Milletvekillerimiz Sn. Recep Şeker, Sn. Selman Oğuzhan Eser’e teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284