Kasoba Köyünde Küçükbas Hayvanlar Için Süt Sagim Platformu Tanitildi

Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programindan yüzde 50 hibe destegi ile verilen ve ilimizde ilk olan “Küçükbas Hayvanlar Için Süt Sagim Platformu”nun tanitimi programi Kasoba Köyünde yapildi.

Kasoba Köyünde Küçükbas Hayvanlar Için Süt Sagim Platformu Tanitildi

Programa Vali Murat Koca, Garnizon Komutani Jandarma Kidemli Albay Mustafa Akis, Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birlik Baskani Osman Yesiltas, Süt Üreticileri Birligi Baskani Süleyman Selim Akkus, MEDAS Il Koordinatörü Sitki Ebiloglu, daire müdürleri, muhtarlar ve çok sayida çiftçi katildi.
Programda katilimcilara bilgiler veren Il Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programindan yüzde 50 hibe destegi ile verilen Küçükbas Hayvanlar Için Süt Sagim Platformunun kaliteli çig koyun sütü üretimini saglamasinin yaninda isgücü ve zaman tasarrufu sagladigini belirterek, platform ile 20 koyunun ayni anda sagilabildigini ve önemli ekonomik faydalar getirdigini ifade etti.
Sözlerine Il Müdürlügü olarak yaptiklari çalismalari anlatarak devam eden Öztiryaki, “Hayvan üreticileri ve yetistiricilerine destek olmak amaciyla Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan verilen Hayvancilik desteklemelerinin “Hayvancilik Desteklemeleri Hakkinda Uygulama Esaslari Tebligi” 28 Mayis 2014 tarihinde yayinlandigini belirterek, Tebligde daha önceki yillarda uygulanan Hayvancilik Desteklemelerine ilave olarak “Sürü Yöneticisi Istihdami” desteginin en az 500 küçükbas hayvana sahip olan yetistiricilerimize yilda bir kez olmak üzere 5 bin TL olarak ödenecegini, küçükbas hayvancilikta çiftçi kadinlarimiz tarafindan gerçeklestirilen süt sagiminin büyük bir emek ve zaman gerektirdigini ve bu platformun kadinlarimizin islerini kolaylastiracagini söylemistir. Karaman ili küçükbas hayvan varligi açisindan ülkemiz içerisinde en ön siralarda yer almakta iken, yasanan kurakliklar, sürüye çoban bulamama ve sagim isçiligi maliyetlerinin yüksekligi gibi nedenlerle koyun varligimizda düsüsler yasanmistir. Bakanligimizin sürü yönetimi elamani destegi, yetistiricilerimizin yeni makine ekipman alimlarina sagladigi hibe destekleriyle koyunculugumuz arzu edilen seviyelere yükselerek, ülkemizdeki hak ettigi yeri alacaktir” dedi.
Daha sonra koyun sagim isleminin katilimcilara gösterildigi programda Isletme sahibi Yüksel Öcal verdigi bilgilerde, “Daha önce 5-6 kisi ile yaklasik 5 saat süren sagim isi için günlük yarim yevmiye olarak kadin sagimcilara bir sagim sezonu boyunca 12.500 TL ücret ödemekteydim. Kirsal Kalkinmayi Destekleme Programindan yüzde 50 hibe ile 17.600 TL ödeyerek aldim, 20 baslik süt sagim ünitesi ile 500 bas sagmal koyunumu iki kisi ile 2,5-3 saatte hijyenik olarak sagmaktayim ve sagilan sütleri de sogutma tankinda muhafaza ederek daha yüksek ücretten pazarlamaktayim. Sagim ünitesine ödedigim parayi yaklasik bir sagim sezonunda amorti ettim. Bu makineyi tüm yetistiricilerimize tavsiye ediyorum” dedi.
Vali Murat Koca’da böyle bir tesis ve yatirimi tüm koyun yetistiricilerinin bilmesi gerektigini ve bunun görülmesi için tüm yetistiricilerin buraya gelerek görmelerini gerektigini belirterek, bu konuda gerekenin yapilmasi konusunda Valilik olarak hazir olduklarini ifade etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284