Konya Seker 610 Milyon Lira Pancar Bedeli Ödedi

Konya Seker A.S. 2015-2016 kampanya döneminde 610 milyon lira pancar bedeli ödemesi yapti.

Konya Seker 610 Milyon Lira Pancar Bedeli Ödedi

Türkiye genelinde yasanan olumsuz iklim sartlari yüzünden pancardaki polar ve verim düsüklügü geçen yil oldugu gibi bu kampanya döneminde de yasandi. Pancarin ülke genelindeki polar ortalamasi 15.17’yi bulurken, Konya Seker’de ise bu oran 16.21 olarak gerçeklesti. Konya Seker’in geçen yil polar ortalamasi 15.95’de kalmisti. Bu yil verim düstü ama Konya Seker’in polar ortalamasi geçen yila oranla 0.26 puan üstünde gerçeklesti.
Buna göre, Konya Seker 2015-2016 yili kampanya döneminde pancar üreticisine destek için yaklasik 315 milyon liralik avans ödemesi yaparken, 18 Subat Persembe günü yaptigi 295 milyon liralik ödeme ile de kampanya dönemi pancar bedeli ödemelerini tamamlamis oldu. Konya Seker 2015-2016 kampanya döneminde sözlesmeli ekim yapan 17.808 pancar üreticisine alimini gerçeklestirdigi 3 milyon 19 bin 451 Ton pancar karsiligi toplamda 610 milyon lira pancar bedeli ödedi.
Tarim sektörünün risklere en açik sektör oldugunu vurgulayan ve çiftçi için bazen iklim sartlarinin istendigi gibi gitmedigini hatirlatan AK Parti Karaman Milletvekili, Meclis Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskani Recep Konuk, 2015 yilinin da o yillardan biri oldugunu belirterek, “Iklim sartlarinin üreticiyi zorladigi yillarda üreticinin güçlü kurumlari olacak ki, zor kolay edilebilsin, üreticinin yüzünden tebessüm eksik olmasin” dedi.
Türkiye’de pancar üreticisinin bu kampanya döneminde de zor bir yil geçirdigini söyleyen Konuk, “Bu zor sartlara ragmen Konya çiftçisi pancara gözü gibi bakarak pancarini o sartlarda olabilecek standartlarin üstünde üretti” seklinde konustu.
Konuk açiklamasina söyle devam etti; “Türkiye genelinde olumsuz iklim kosullari sebebiyle geçtigimiz yil pancar ziraatinda yasanan problemden üretici ortaklarimizin etkilenmemesi için Konya Seker olarak hem zirai üretim sürecine müdahil olduk hem de ürün fiyatlamasinda üreticinin magdur olmamasi için tedbir gelistirdik. Pancar üreticisini bu sene en çok zorlayan husus polar ve verim düsüklügü yüzünden yasandi. Pancar hasadinin basladigi dönemde pancar üreticisinin yüzünü bizzat Basbakanimiz Sayin Davutoglu güldürdü. Sayin Basbakanimiz Konya mitinginde yaptigimiz istisare neticesinde pancar taban fiyatlarini bir önceki yila göre %20’den fazla arttirarak tan basina 190 TL olarak açikladi. Sayin Basbakanimizin açikladigi fiyat sektörün beklentisinin çok üzerinde, yüz güldüren bir fiyatti. Allah’a sükür bu yil bizim pancarimizda polar ortalamasi her zaman oldugu gibi yine Türkiye ortalamasinin üzerinde oldu. Geçen yila oranla Konya üreticisinin toplam pancarinin polar ortalamasi bir önceki yilin 0.26 puan üzerinde 16.21 olarak gerçeklesti. Bu ortalama üzerinden üreticimizin eline verdigimiz temiz pancar, nakliye, geç söküm gibi desteklerle ortalama olarak ton basina 213 TL geçti. Hatta yüksek polarli üretim gerçeklestiren bazi üreticilerimizin eline geçen para ton basina 290 TL’yi buldu.”
“BIZIM ANAYASAMIZ; DAR GÜNDE VAR OLMAK”
“Bizim bir tane amacimiz var, daha çok üretim, daha çok ürün, daha nitelikli üretim ve ürüne en iyi fiyat” diyen Recep Konuk, degerlendirmesini su sözlerle tamamladi; “Bunlar degismez amacimiz ancak bizim bir de anayasamiz var, dar günde var olmak. Yani üreticinin dar gününde yaninda olmak, onu desteksiz birakmamak. Bu nasil olur? Kurumunuz güçlüyse olur. Yapilan her yatirim bu amaci laf olmaktan çikarip, uygulamaya tasimak içindir. Pancari son gramina kadar isleyebileceksiniz ki, pancar sekerini katma degerli ürünlerde degerlendirebileceksiniz ki toplam gelirinizi arttirip pancara iyi fiyat verebilesiniz, sartlar üreticiyi zorladiginda ona destek olabilesiniz. Nitekim biz seker fabrikalarimizi, küspe kurutma, biyoetanol, organik gübre, sivi karbondioksit gibi üretim alanlari ile tahkim ettigimiz ve bu tesislerle pancari son gramina kadar isleyebiliyoruz. Sekeri seker olarak satmak yerine bizim sekerimizi çikolatada, lokumda, bisküvide, gofrette, helvada daha kiymetli hale getirdigimiz için üreticimizi hem zirai üretim sürecinde avanslarla hem ürün fiyatlamasinda en iyi fiyati vererek, hem de zirai üretim için sartlar elverisli olmadiginda onun ugradigi zararin en azindan bir kismini telafi ederek üreticimizi destekleyebiliyoruz. Dünya’da ürünü teslim almadan ürün bedelinin yarisindan fazlasini avans olarak ödeyen baskaca bir isletme sanmiyorum ki olsun. Varsa da onlar da bizim gibi güçlü kooperatif sirketleridir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284