Kop Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu: “Kop Bölgesini Cazip Hale Getirecegiz”

Türkiye Istatistik Kurumu`nun (TÜIK) açikladigi Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemi 2012 nüfus sayimi sonuçlarina göre Türkiye nüfusu binde 12’lik artisla 75 milyon 267 bin 384 kisi oldu. Türkiye nüfusunun artmasina karsin nüfusun artis hizinda bir azalma görülüyor. Türkiye geneline baktigimizda nüfus artis hizi 2010 yilinda binde 15.8, 2011 yilinda binde 13.5 iken 2012 yilinda binde 12’ye geriledi.

Kop Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu: “Kop Bölgesini Cazip Hale Getirecegiz”
Konya Ovasi Projesi (KOP) Idaresinden yapilan açiklamaya göre Türkiye genelindeki il ve ilçe merkez nüfusu binde 18.5’i bulurken, kirsal nüfusun binde 9.2’lik düsüs göstermesi sehir merkezlerine bir göçün oldugu vurgulandi.
KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, Nigde’nin de içinde bulundugu bölgenin nüfus artis hizinin binde 6.3 oldugunu söyledi. Türkiye genelindeki nüfus artis hizinin binde 12 oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Babaoglu, “KOP Bölgesindeki illerin nüfus artis hizlari Konya’da binde 6.7, Karaman’da binde 6, Aksaray’da binde 2.9 ve Nigde’de binde 8 olarak gerçeklesmistir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artis hizinda kismi bir yükselme gözlenirken; Karaman’da kismi artis ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artis hizinin Nigde’de oldugu görülmüstür” dedi.
KOP Bölge Kalkinma Idaresi’nin görev alaninda yer alan Konya, Aksaray, Karaman ve Nigde illerindeki 65 bin kilometrekarelik alanda 2011 yilinda toplam 3 milyon nüfusla Türkiye nüfusunun yaklasik yüzde 4’ünü olusturan KOP Bölgesinde bu oran 2012 yilinda yüzde 3.97’ye geriledigini ifade eden Prof. Dr. Babaoglu, sunlari söyledi:
“Kent merkezlerindeki degisimin yani sira ilçe nüfuslarindaki degisimler incelendiginde KOP illeri için farkli tablolar ile karsilasmaktayiz. Türkiye genelinde 2012 yilin nüfus artis hizi binde 12 olurken KOP Bölgesinde bu artis binde 6.3 ile sinirli kalmistir. KOP Bölgesindeki illerin nüfus artis hizlari Konya’da binde 6.7, Karaman’da binde 6, Aksaray’da binde 2.9 ve Nigde’de binde 8 olarak gerçeklesmistir. KOP Bölgesindeki Konya ve Aksaray illerinde nüfus artis hizinda kismi bir yükselme gözlenirken; Karaman’da kismi artis ile birlikte binde 8 ile en fazla nüfus artis hizinin Nigde’de oldugu görülmüstür. Veriler, ülke genelindeki kirsaldan kente göçün, KOP Bölgesinde de geçerli oldugunu; bu göçün sadece bölge içindeki kent merkezlerine degil ayni zamanda bölge disina da oldugunu göstermektedir.”
KOP Bölgesinin sahip oldugu imkanlarla Türkiye nüfusu kadar insana ev sahipligi yapacagini vurgulayan KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, çesitli çalismalar yürüttüklerini söyledi. Kirsal alanlarda kentlesmenin ve kentlilik bilincinin yayginlastirilmasi için Eylem Plani hazirladiklarini ifade eden Prof. Dr. Babaoglu, “Sosyal, ekonomik, kültürel faktörlerin iyi analiz edilerek yapilacak çalismalarla KOP Bölgesi sahip oldugu genis yüzölçümü ve nüfus potansiyeliyle ve hazirlanmakta olan Eylem Planiyla bu göç tersine döndürülecek ve KOP Bölgesi Türkiye’nin yeni cazibe merkezi haline gelecektir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284