Kop Bölgesinde Hububat Basarili Bir Yil Yasadi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi akademisyenlerden olusan teknik danismanlarla çiftçilerin sorunlarini yerinde inceliyor.

Kop Bölgesinde Hububat Basarili Bir Yil Yasadi
KOP Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, KOP Bölgesi çiftçilerinin sorunlarini yerinde izlemek, arazide görülen problemlere daha hizli ve etkili çözümler üretmek için teknik geziler düzenlediklerini söyledi. Sadece tarimda degil diger alanlarda da teknik ekiplerle çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Baskan Babaoglu, bu incelemelerin raporlastirilarak kamuoyuyla paylasildigini söyledi.
KOP Bölgesi hububatta çok iyi bir yil yasiyor
Üniversite ögretim üyelerinden olusan KOP Idaresi teknik danismanlari tarimsal üretim alanlarini yerinde inceleyerek her ilçe için raporlarini olusturmaya devam ediyorlar.
Hazirlanan teknik raporlara göre süne ile mücadelede son 15 yilin en basarili sonuçlari alindigi hububat rekoltesinde ise uzun yil ortalamalarinin üzerinde oldugu belirtiliyor. Bugday ve arpada geçen yila göre neredeyse 2 kat fazla olan rekoltenin çiftçiyi memnun ettigi vurgulanirken buna ragmen kalitenin düsük oldugu da ifade ediliyor.
Bugday ve arpa ekili alanlarda tarla sahibi çiftçilerle görüsmelerde, “Bu yil KOP Bölgesi’nde hububat rekoltesi çiftçinin yüzünü güldürmüstür. Bölgede Mart ve Nisan yagislarinin istenen seviyeye yakin, Mayis ayi yagislarinin ise geç de olsa istenen düzeyde gerçeklesmesi rekolteyi olumlu yönde etkilemistir. Kiraç alanlarda rekolte bugday ve arpada dekar basina 250 ile 450 kilogram arasinda degisirken, sulu alanlarda ise verimlilik dekar basina 500 ila 1000 kilogram arasinda gerçeklesmistir. Verim degerleri incelendiginde uzun yillar ortalamasinin üzerinde bir sonuç elde edilmistir” denildi.
“Küsküt’e dikkat”
KOP Idaresi teknik danismanlarinin hazirladigi raporda KOP Bölgesi’ndeki bazi bölgelerde seker pancari ve patates ekim alanlarindaki en ciddi sorunun halk arasinda ‘Gilamaç’ olarak bilinen Küsküt otuna dikkat edilmesi gerektigi vurgulaniyor.

Küsküt otunun sadece seker pancari ve yoncada ilaçli mücadelesinin oldugu, diger kültür bitkilerindeki küskütün ilaçli mücadelesi bulunmadigi belirtilerek; “Özellikle seker pancari, patates, havuç ve diger sebze ekim alanlarinda üreticileri zor durumda birakan bu parazit ota karsi zaman geçirilmeden ciddi tedbirler alinmalidir. Eger bugünkü haliyle bu yabanci ot tarim alanlarinda yayilmasini ve yogunlugunu artirmaya devam ederse yakin bir gelecekte patates, seker pancari, yonca, havuç gibi bazi kültür bitkilerinin tarimini yapmak oldukça güçlesecektir. Bunun için üreticilere gelecekte küsküt yabanci otunun sulanan tarim alanlari için ne kadar önemli bir tehdit olusturacaginin ve bunun mücadelesi için öncelikli olarak kültürel tedbirlerin, daha sonra da gerektiginde ilaçli mücadelenin yapilmasi konusunda bir bilincin olusturulmasi önem arz etmektedir. Ayrica acilen bir eylem plani ortaya konulmalidir” seklinde bilgilere yer verildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284