Koyun Ve Keçi Yetistiriciligi Konulu Egitim Verildi

Kalkinma Bakanligi KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan yürütülen ve kisa adi KOP TEYAP olan proje kapsaminda, ilimizde “Koyun ve keçi yetistiriciligi” konulu egitim verildi.

Koyun Ve Keçi Yetistiriciligi Konulu Egitim Verildi

Grant Karaman Otel’de gerçeklestirilen egitim programinin açilisina; Vali Murat Koca, KOP Bölge Kalkinma Baskani Ihsan Bostanci, Gida, Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ahmet Hasim Keskin, akademisyenler, teknik personel ve çiftçiler katildi.
Saygi durusunda bulunulmasi ve istiklâl marsinin okunmasiyla baslayan egitim programinin açilisinda konusan KOP Bölge Kalkinma Baskani Ihsan Bostanci, KOP idaresi olarak bugüne kadar yasanan cografyanin potansiyelinin en etkin ve verimli sekilde kullanilmasina yönelik çalismalar yürüttüklerini söyledi.
KOP eylem plani ile tarim sektörünün sürdürülebilirligini korumanin yaninda bölgenin sadece tarim odakli degil tüm sektörlerde kalkinmasini amaçladiklarini ifade eden Bostanci, 2014 yilinda KOP eylem plani kapsaminda “KOP Hayvancilik Yatirimlari Destekleme” hibe programi uygulanmaya basladigini belirterek, bu program ile küçük ölçekli hayvancilik isletmelerinin modern ahir ve agillara kavusmasi ve sürülerin islah edilmesiyle birlikte verim ve kalitenin artirilmasinin hedeflendigini, KOP bölgesindeki hayvancilik yatirimlarina insaatta yüzde 50, koç ve teke aliminda ise yüzde 80 hibe destegi verildigini ifade etti.
Diger sektörlerde oldugu gibi tarimda da uluslararasi rekabeti biçimlendiren faktörlerin basinda teknoloji üretimi ve nitelikli insan gücünün geldigini söyleyen Bostanci, çiftçilerin de rekabetçi bir ortamda hayatta kalmalari ve ülkemizin gida güvenligini sürdürülebilir kilabilmeleri için degisen ekolojik ve ekonomik sartlara hizla ayak uydurmalari, güncel, kullanilabilir ve uygulanabilir bilgileri edinmeleri gerektigini vurguladi. Bu amaçla 2015 - 2018 yillari arasinda gerçeklestirilecek olan KOP elem planinda “Ekonomik Yapinin Güçlendirilmesi” ekseninde yer alan KOP tarimsal egitim ve yayim projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Baskan Bostanci, kamu kurum ve kuruluslariyla isbirligi içerisinde yürütülecek olan KOP TEYAP projesi ile tarimla ilgili kurum ve kuruluslarin kapasitesinin artirilmasi ve tarimsal egitim ve yayim hizmetlerinin çesitlendirilerek çiftçilerin kapasitelerinin artirilmasinin hedeflendigini belirtti.
Baskan Bostanci, KOP TEYAP kapsaminda kamu ve özel sektördeki personellere yönelik düzenlenen hizmet içi egitimlerinin ilkini Aksaray ilinde “Tarimsal Yayim” konusunda verdiklerini bugün ise Karaman’da bes gün sürecek olan egitimler süresince koyun ve keçi yetistiriciligi konusunda personele teorik egitimler verilecegini ayni zamanda koyun ve keçi isletmelerine ve Divle Peynir Magaralarina uygulama gezileri düzenlenecegini söyledi. Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Bostanci, bugünkü egitimin ardindan “Büyükbas hayvancilik ve serbest sistem tavukçuluk” konularinda 2015 yilinda verecekleri egitim programin yani sira 2016 yili içerisinde de buna benzer ya da farkli konularda personellere egitimler vermeyi planladiklarini sözlerine ekledi.
Vali Murat Koca ise egitim programin açilisinda yaptigi konusmada; “KOP bölgesinde egitimli çiftçi ve modern tarim için “KOP Tarimsal Egitim ve Yayim Projesi” kapsaminda, ilimizde 5 gün boyunca, degerli akademisyenlerimizin katkilariyla sürecek olan küçükbas hayvancilik egitim programinda sizlerle birlikte olmaktan onur duydugumu ifade etmek istiyorum. KOP Eylem plani kapsaminda 2015 – 2018 döneminde kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslariyla isbirligi içerisinde yürütülecek tarimsal egitim ve yayim projesinin, ilimiz ve bölgemiz tarimsal yayim ve danismanlik alaninda çalisan özel ve kamu personelinin beseri kapasitesinin gelistirilmesi yönüyle çiftçilerimize verilecek egitim, yayim ve danismanlik hizmetlerinin niteliginin artirilmasi bakimindan önem arz etmektedir. Karaman nüfusunun yüzde 39’ unun tarimda istihdam edildigi düsünüldügünde, tarim ve hayvanciligin ilimizde ekonomik açidan oldukça önemli oldugu görülmektedir. Küçükbas hayvanciligin artirilmasinda, cografi sartlarin uygunlugu ile birlesen bölgemiz insaninin geleneksel yetistirme ve tüketim aliskanliklari, küçükbas hayvan yetistiriciligini zorunlu hale getirmektedir. Karaman’daki küçükbas hayvan yetistiriciligi, ilimiz adiyla anilan Karaman koyun irki ve daglik alanlardaki keçi yetistiriciligi ile tarihi temellere dayanmaktadir. Kirmizi et açigini kapatmak için, son yillardaki hayvanciliga uygulanan tesvikler sayesinde, keçi ve koyun yetistiriciliginde önemli artislar kaydedilmistir. Karaman; 430 bin koyun, 146 bin keçi varligiyla KOP Bölgesi içerisinde küçükbas hayvan varliginin yaklasik yüzde 15’ ine sahiptir. Bu tablo küçükbas hayvancilik yetistiriciligi konusunda bölgede tarim sektöründe faaliyet gösteren hem teknik personel, hem de çiftçilerin egitime ihtiyaci oldugunu göstermektedir. KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi koordinesinde ilimizde planlanan egitim programina katki saglayan, programin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyor, egitimin ilimiz ve bölgemiz adina hayirlar getirmesini diliyorum” dedi.
Açilis konusmalarinin ardindan KOP Tarimsal egitim ve yayim projesi kapsaminda ilimizde bes gün sürecek olan koyun ve keçi yetistiriciliginin ele alindigi egitim programina geçildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284