Kurban Alacaklar Bunlara Dikkat

Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü resmi veteriner hekimler tarafindan Kurban Bayraminin huzurlu bir sekilde geçmesi ve herhangi bir sorun yasanmamasi için kurban bayrami hazirliklari kapsaminda kurulan geçici satis ve kesim yerleri Il genelinde faaliyette olan büyük hayvan pazarlarinin denetimleri bayram öncesinde ve süresince yapilacak.

Kurban Alacaklar Bunlara Dikkat

Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Vekili Abdullah Kaya, Kurban Bayrami hazirliklarinin yapildigini belirterek kurban hizmetleri Komisyonunca belirlenmis olan geçici kurbanlik satis ve kesim yerlerinde bayram süresince Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürünün sorumlulugunda ve Hayvan Sagligi, Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Sube Müdürünün koordinasyonunda öncelikle yeterli sayida araç ile nöbetçi veteriner hekimlerimizin Kurban bayrami süresince kurulan geçici kesim yerlerinde görevlendirildigini ifade etti.
Kurbanlik Hayvan Alimlarinda ve Kesim Esnasinda Dikkat Edilecek Hususlar
a) Veteriner Saglik Raporu veya Nakil Belgesi olmayan,
b) Küpesiz ve büyükbas hayvan kimlik karti bulunmayan,
c) Çok zayif olan,
d) Gebe olan,
e) Yeni dogum yapmis olan,
f) Yüksek atesi olan,
g) Çok genç ve etleri olgunlasmamis olan,
h) Killari karisik ve mat halde olan,
i) Bakislari ve dis görünümü canli olmayan,
j) Salya ve gözde akintisi bulunan,
k) Pis kokulu ishali olan,
l) Öksürük, nefes darligi, pis kokulu burun akintisi olan,
m) Çevreye karsi asiri tepkili veya çok duyarsiz olan,
n) Yara, sislik ve ödemi olan,
o) Cinsiyet organlari ve memede kötü kokulu akintisi olan
p) Karaman Valiligi tarafindan belirlenmis ve Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü tarafindan kontrol altinda tutulan yerlerin disindaki hayvan satis yerlerinden hayvanlarin satin alinmamasi gerekmemektedir.
Kesim Sirasinda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar:
1. Hayvanlar kesim yerine eziyet etmeden tasinmali
2. Kesim yerinin temiz olmasina dikkat edilerek hayvanlar uygun sekilde kontrol altina alindiktan sonra kesim yapilmali,
3. Iç organlar kesimden hemen sonra çikarilmali,
4. Sindirim organlarinin çikarilmasi esnasinda et ve temiz sakatat üzerine içerik bulastirilmamali,
5. Sindirim organlari ve tüketilmeyen diger kisimlar rastgele atilmamali, Belediyece dagitilan posetlere konularak belediye görevlilerine teslim edilmelidir.
6. Kurban kesimi kesimhanelerde ve Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmis geçici kesim yerlerinde yapilmali, sokak ortasinda veya halk sagligini tehdit eden ortamlarda yapilmamali,
7. Kurbanlik olarak kesilen sigir cinsi hayvanlarin kulak küpeleri Il Müdürlügüne ve Ilçe Müdürlüklerine getirilmeli.
Kurban Etlerinden Bulasabilecek Hastaliklar:
1. Kestigimiz hayvanlarin akciger ve karacigerlerinde balona benzeyen su dolu keseler (Kist Hidatik) görülürse böyle kisamlar tüketilmemeli, kedi ve köpeklere verilmemelidir. Uygun bir yere gömülmelidir.
2. Saglikli göründügü halde kesildiginde içinden nohuttan findik büyüklügüne kadar çesitli büyüklüklerde irin odaklarinin görüldügü etler kavurma yapildiktan sonra tüketilmeli, bu irin odaklari çok yogun ve yayginsa etler yenmemeli ve Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügüne bildirilmelidir.
3. Eti yenen hayvanlarin etleri arasinda bulunan su kesesi seklindeki larvalar pisirilmeden (çig köfte olarak) veya az pismis olarak tüketilirse insanlara geçer ve insan bagirsaginda serit(tenya) olusturur.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284