Mehmet Bayram: Lavanta Alternatif Olacak

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, OSB’de bulunan Lavanta ürerim tesisini gezerek açıklamalarda bulundu.

Mehmet Bayram: Lavanta Alternatif Olacak

Lavanta üretiminin önümüzdeki yıllarda alternatif üretim olacağını belirten Başkan Mehmet Bayram, “Lavanta üretimi ve  dikimi hızla çoğalıyor. Ayrıca buna dayalı olarak ekoturizm, bal üretimi, parçalı ve sulanamayan alanlar için çözüm olacak lavanta tarlası açmaya başlamış ve gün geçtikçe güzelleşiyor.

Karaman’da Lavanta üretiminin öncülerinden Salih Burak Öztürk, girişimini daha profesyonel ve kurumsal hale getirmek amacıyla Karaman Organize Sanayi Bölgesinde Lycaonia Tıbbi ve Aromatik San AŞ şirketini kurarak kendinin ve üreticilerimizin yetiştirdiği ürünün katma değerini artırmak maksadıyla yine Karaman OSB içerisinde lavanta yağı üretim tesisi yatırımını da geçen yıl tamamlamıştır. Önümüzdeki günlerde hasat ile birlikte üretim faaliyeti de başlayacak.

Şu ana kadar her adımını bilimsel yöntemlerle ve profesyonelce atan  üreticimiz  Öztürk'ün, hem bölgemize hem de memleketimize katma değer katacak bu yatırımı umuyoruz ki bölgemizdeki mevcut ve potansiyel lavanta çiftçileri için kurulan bu tesis itici bir güç olacak. Ve Lavanta üreticilerinin mahsüllerini nereye satacakları sorusunu ortadan kaldırmış olacak.

Lavanta bitkisinin İlimizdeki dağlık ve kuru arazilerde ekime elverişli olması ve ‘Çalıgiller’ türüne ait olup her yıl tekrar ekim istememesi ve ortalama ömrünün 30-40 yıl arası olması lavantanın popülaritesini artıracağı tahmin edilmektedir. Bulgaristan’ın ithal çeliklerden üretilen, Lavandula angusifolia fidesi üretimi,satışı ve distilasyon ile uçucu yağ üretimi, zaman içinde ilimizde üretilerek üreticilerimize alternatif olacak. Üreticimiz ve aynı zamanda bu güzel tesisi yapan Burak Salih Öztürk’e Karaman Ziraat Odası olarak üreticilerimiz adına teşekkür ederiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284