Öztiryaki: “Cipslik Elmanin Karaman’da Üretilmesi Için Görüsmelerimiz Sürüyor”

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Türkiye’nin elma üretiminde önemli merkezlerinden olan Karaman’in tarimsal potansiyelinin en iyi sekilde degerlendirilmesi ve üreticilerin gelirinin artirilmasi için çesitli çalismalar yaptiklarini belirterek bunlardan birinin de elma üretiminde ön siralardaki Isparta’da üretimine baslanan cipslik elmanin ilimizde de üretilebilmesi için yatirimcilarla çesitli görüsmeler yaptiklarini söyledi.

Öztiryaki: “Cipslik Elmanin Karaman’da Üretilmesi Için Görüsmelerimiz Sürüyor”

Öztiryaki, “Karaman özellikle elma üretiminde ülkemizde her zaman ilk üç içerisinde yer almaktadir. Ülkemizde yilda 2,6 milyon ton elma üretimi gerçeklestirilirken bunun 350–400 bin tonu ilimizde üretilmektedir. Bu üretimin ileriki yillarda yeni kurulan elma bahçelerinin de verim vermeye baslamasi ile daha da artacagi muhakkaktir. Ilimizde son dönemlerde kurulan elma bahçelerinin büyük bir bölümü ihracata yöneliktir. Ülkemiz elma ihracati 80 bin tondur ve ilimizin ihracati ise 5.500 tondur. Karaman soguk hava deposu kapasitesinin 120.000 ton oldugu dikkate alindiginda ihracat rakamimizin düsük oldugu görülmektedir. Elma üretiminde kalite standartlari, verim ve çesit anlaminda ülkemiz ortalamalarinin üzerinde yer alan ilimiz elmasinin pazarlanmasi ve daha iyi fiyatlardan alici bulabilmesi için Il Müdürlügü olarak yogun çaba sarf etmekteyiz. Bu kapsamda elmanin daha fazla gelir getirmesi için farkli tüketim alanlarinin bulunmasi gerekmektedir. Iste bu anlamda ilimiz gibi elma üretiminde önde olan illerden Isparta’da yapilan Elma Çalistayina katildik ve çalistayda katilimcilara ilde üretimi yapilan “Çitir Elma” paketi dagitimi yapildi. Bu ikramin ardindan söz konusu ürünün Karaman’da da üretilecegi fikri ile konuyu Ilimizdeki yatirimcilarla paylastik. Farkli bir ürün olan ve çerez olarak tüketime sunulan, Obezite ve Kolesterole Karsi, Saglikli Ara Ögün sloganiyla tüketiciye sunulan bu ürünün ilimizde üretilebilecegi konusunu Milletvekillerimizle de paylastik ve Milletvekillerimiz ilimiz için bu ürünün önemli oldugunu, yatirim yapilabilecegini belirterek konuya olumlu baktiklarini bildirmislerdir.
Elmanin pazarlanmasinda ve fiyat istikrarinin saglanmasinda mamul ve yari mamul olarak elmanin islenerek pazara sunulmasi gerekmektedir. Bu anlamda Bakanligimizca Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi kapsaminda tüzel kisiliklere(Sirket-Tarimsal Kooperatif) 600.000 TL ye kadar olan hibe basvurularinda 300.000 TL hibe destegi verilmektedir. Ilimizde 2012 yilinda Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi kapsaminda 14 proje basvurusu yapilmis ve bunun 7 adedi elma soguk hava deposu ile boylama ve tasnifleme makinesi alimi ile ilgilidir. Özellikle elma cipsinin yurtdisinda da üretilip, tüketiciye sunuldugu göz önüne alindiginda cipslik elma üretiminin ilimiz elma üreticileri için umut vaat ettigini söylemek mümkündür. Çerezlik elma cipsinin Karaman’da da üretilmesi için ilimizdeki elma sektörü temsilcileri ve sanayicileri ile yapmis oldugumuz görüsmelerimizde bu ürünün ilimizde de üretiminin yapilabilecegini anlattik. Karaman’in tarimsal olarak gelistirilmesi ve üreticilerimizin gelirlerinin arttirilmasi için çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284