Recep Konuk Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina Getirildi

31 pancar ekicileri kooperatifinin merkez birligi olan Pankobirlik`in 43`üncü Olagan Genel Kurulu Ankara`da yapildi. AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk, oy birligiyle tekrar Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina getirildi.

Recep Konuk Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina Getirildi

YSK'nin 7 Haziran seçimleri öncesinde verdigi karari Temmuz ayi sonunda aldigi yeni bir kararla "yok hükmünde" sayarak Pankobirlik Yönetim Kurulu Üyelerinin seçimlerde aday olabilmek için istifa etmelerine gerek olmadigi seklinde degistirmesi üzerine Genel Kurula verilen önergeyle AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk oybirligiyle tekrar Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina getirildi.
Genel Kurulda, tarimsal girdi temininde Pankobirlik'in ortaklarina sagladigi avantajlari rakamlarla ifade eden ve kapsamli bir sunum yapan Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taspinar, Pankobirlik'in önümüzdeki aylarda otomasyon sistemine geçerek kooperatiflerin stok maliyetlerini de asagiya çekmeyi hedefledigini söyledi. Özellikle kimyevi gübrede piyasaya ve diger kooperatiflerle birliklere göre ortaklarina yüzde 10-20 arasinda ucuz gübre temin ettiklerini söyleyen Taspinar, ucuz gübre temin etmelerini saglayan bu stratejilerini gelen talep üzerine ilgili kurumlarla da paylastiklarini aktardi. Gida konusunda tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik hazirliklarda son asamaya geldiklerini söyleyen Taspinar pancar sekeriyle ilgili hem belgesel hem de animasyon film hazirladiklarini belirtti.
KONUK TEKRAR PANKOBIRLIK BASKANI SEÇILDI
7 Haziran seçimleri öncesinde milletvekili adayi olabilmek için Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligindan istifa eden, ancak YSK'nin 28 Temmuz'da, "Pankobirlik'in yapisinin kamu meslek kuruluslariyla diger üst birliklerden farkli oldugu" gerekçesiyle Yönetim Kurulu Üyelerinin istifasina gerek olmadigina karar vermesi üzerine Genel Kurulda verilen önergeyle Pankobirlik Yönetim Kurulu Baskanligina yeniden getirilen AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk konusmasinin basinda Daglica'da yasanan menfur saldiriyi lanetlerken sehitlerimize rahmet, milletimize bassagligi diledi. Ülkemizin kalkinma yolunda her hamle yaptiginda karanlik ellerin huzurumuza kastettigini hatirlatan Konuk, "Bu hain saldirilar da tipki öncekiler gibi milletimizin çelikten iradesine çarpip geri dönecektir. Bu salon Dogusuyla Batisiyla Türkiye'yi temsil ediyor. Bu salon teröre tek bir agizdan cevap veriyor: Huzurun bozulmasina müsaade etmemek ülkenin gelecegine sahip çikmaktir" dedi.
“PANKOBIRLIK DAHA ÇOK NE YAPABILIRIZ DIYE KONUSAN, DÜSÜNEN BIR KURUMDUR”
Pankobirlik'in uzunca bir süredir bilanço rakamlarini konusmadigini, tarim sektörünün gelecegine yönelik somut projeleri müzakere ettigini vurgulayan Konuk, "Ülkemizdeki kooperatiflere ve birliklere bakildiginda Pankobirlik, kurulus amaci olan üyelerine ucuz girdi temininden üyelerinin ticari faaliyet alanini genisletmeye kadar her alanda en etkin birliktir ve basarilariyla da kooperatifçilik alaninda herkesten bir adim öne çikmistir. Bu kurum artik bilanço rakamlarina bakip ne yapacagiz diye tasalanmak yerine daha çok ne yapabiliriz diye konusan, düsünen bir kurumdur. Bu pozisyon, kurumumuzun bu pozisyonu bence her seyden daha degerlidir. Çünkü eger ortada izahi gerektirecek bir bilanço varsa kafalar bahaneye çalisir. Ancak basarilarla güçlenip, gözünüzü ufka dikmisseniz mazeret aramaz marifet sergilemeye baslarsiniz. Allah’a sükür 10-15 sene önce iki yakasini bir araya getirmeye çalisan, kooperatif magazalarinin ihtiyaçlarini temin etmek için hesaba kitaba bogulan Pankobirlik bugün, dünyadaki her yeniligi üreticisinin ayagina getirecek kudrete kavusmus, dünya ile yarismanin hesabini yapar hale gelmistir. Geldigimiz bu nokta pancar tarlasindaki üreticimizden kooperatiflerimize, magazalardaki, isletmelerimizdeki mesai arkadaslarimizdan Pankobirlik çalisanlarina kadar herkesin ortak gayretinin neticesidir" diye konustu.
“TARIM SEKTÖRÜNÜN HER MESELESI BIZIM MESELEMIZDIR”
Pankobirlik Genel Kurulu vesilesiyle 31 pancar kooperatifinin bir araya geldigini belirten Konuk, "Her ne kadar kooperatiflerimizin isminde 'pancar' varsa da bu salonun temsil ettigi 1.6 milyon çiftçi ayçiçeginin de üreticisidir, patatesin de, misirin da üreticisidir. Besicilik de yapar, süt de üretir. Meyve de bizim isimizdir, sebze de bizim isimizdir. O nedenle bu salon pancari konustugu kadar hayvanciligi konusmakla da mükelleftir, diger ürünleri konusmaya da mecburdur" ifadelerini kullandi.
Konuk konusmasini söyle sürdürdü:
"Biz bu salonda asli faaliyet alanimizi, yaptiklarimizi ve yapacaklarimizi konusmak üzere toplaniyoruz. Ancak hepimiz biliyoruz ki, bu salonda temsil edilen, 64 ildeki, yaklasik 7 bin 500 köyde yasayan 1.6 milyona yakin çiftçi ortagimizin tek mesgalesi, tek üretim kalemi pancardan ibaret degil. Ve biz uzunca bir süredir sunu diyoruz, çiftçi her ne üretiyorsa ya da üretebilecekse o ürün de bizim ilgi alanimizdadir, tarim sektörünün her meselesi bizim meselemizdir. Tarim sektörünün gelecegi bizim gelecegimizdir. Eger tarim sektörünü hedefe tasiyan gemi su alirsa pancar üreticisinin de ayagi islanir, bugday üretenin de, misir üretenin de, ayçiçegi üretenin de besicinin de, süt üreticisinin de. Ayçiçeginin boynu egrilirse pancarin yesili de solar. Rahmetin sadece pancar tarlasina yagmasi çiftçiyi refaha tasimaz. Çünkü bu salondakilerin temsil ettigi kitlenin geleceginde seker pancari nasil vazgeçilmez ürünse, bölgesine ve iklimine göre diger ürünler de vazgeçilmezdir. Bu salon nasil seker pancari tarimini korumak için önlem aliyorsa, seker pancarina yönelen tehditlerde sesini yükseltiyorsa, diger ürünler için de ayni hassasiyeti tasimak mecburiyetindedir.
Bu salonun hassasiyeti, bu salonun gayreti tek basina yeterli mi? Yetmez. Bu salondakilerin sesi baska salonlarda da yanki bulacak, baska mekanlarda da yükselecek ki rahmet bugday tarlasina da, misir tarlasina da, ayçiçegi tarlasina da, patates tarlasina da, pancar tarlasina da düsecek.”
Konusmasinin sonunda tarim sektörünün yönetimde ve karar mekanizmalarinda temsilinin önemine deginen Konuk, geçmis dönemlerde Meclis Genel Kurulunda tarim sektörünü ilgilendiren bir kanun tasarisi müzakeresindeki tutanaklari okuyarak örnek gösterdi. "Eger o toplantida tarladan gelen birisi olsaydi belki söyleyecegi bir cümle, yapacagi küçük bir katkiyla milyonlarca çiftçinin hanesinde çok büyük etkiye vesile olabilirdi" diyen Konuk, kendisinin siyasetteki misyonunun tarladaki bakis açisini ve beklentiyi Meclis koridorlarina tasimak oldugunu ifade etti.
“BILANÇO RAKAMLARINDAN GURUR DUYDUK”
Konuk'un konusmasindan sonra söz alan Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Orhan Baykal yaptigi konusmada terörü lanetlerken, Eregli Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Akbel hem Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, hem Konya Seker, hem de Pankobirlik Genel Kurulunda gördükleri bilanço rakamlarindan gurur duyduklarini ifade etti. Mustafa Akbel, Yeni Zelanda'daki bir süt kooperatifini örnek gösterdigi konusmasinda bir ay içerisinde üç ayri genel kurulda çizilen vizyonun dünyayla yarisacak bir vizyon oldugunu belirterek "Bu basarili tabloya imza atanlara" tesekkür etti. Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani M. Muhittin Biyikoglu da yaptigi konusmada bilanço rakamlarinin mükemmelligine dikkat çekerek, emegi geçen herkese tesekkür etti.
Konusmalarin ardindan bir önceki hesap dönemi ile Yönetim ve Denetim Kurullari oybirligiyle ibra edilirken önümüzdeki dönemin programi da, yine oybirligiyle kabul edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284