Sakayik Çiçegi Karaman Iklimine Uyum Sagladi

Hollanda’da yasayan ve çiçekçilik isiyle ugrasan Gürsel Çaglar, geçtigimiz yil Suduragi beldesinde deneme amaçli olarak sakayik çiçegi yetistirdi. Denemelerden iyi sonuç alinmasi üzerine, Hollanda’dan getirilen sakayik çiçegi yumrulari Ocak 2015’te 5 dekar alana dikilmis ve bu denemelerde de ilimiz iklimine uyum sagladigi görüldü. Karaman sartlarina uyum sagladigi görülen sakayik çiçegi adaptasyon denemelerinin ardindan, 2 bin adet rizomla yeni sakayik çiçegi çesitleri yurt disindan ithal edilerek, 2 dekar alanda daha denemeleri sürdürülüyor.

Sakayik Çiçegi Karaman Iklimine Uyum Sagladi

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin sakayik çiçeklerini yerinde incelemek üzere Suduragi Beldesine gitti. Il Müdürü Keskin’e Tarimsal Altyapi ve Arazi Degerlendirme Sube Müdürü Ömer Sagkaya eslik etti. Önder çiftçi Çaglar’dan çalismalari hakkinda bilgi alan Keskin, “Valimiz Murat Koca’nin da sakayik çiçegi ile ilgili çalismalari yakindan takip ettigini ve destekledigini belirterek, Karaman için farkli bir ürün olarak dikkat çeken sakayik çiçegi yetistiriciligini yakindan takip ediyor ve destekliyoruz. Ilimiz için çok degerli olan sulama suyunu az kullanmasi ve Karaman iklim sartlarina iyi uyum saglayan bir bitki olmasi nedeniyle de bu çiçegin ekilis alaninin ve yetistiricilik yapacak olan çiftçi sayisinin artmasi ilimiz bitkisel ürün çesitliligi açisindan büyük önem arz etmektedir. Bu konuda önder çiftçimize çalismalarinda kolayliklar diliyor, Karaman'daki çiftçilerimize de örnek olmasini ve bu ürünün Karaman ve çiftçilerimiz için bol kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.
Çiftçi Gürsel Çaglar ise; yurtdisindan ithal ettigi 7 çesit sakayik çiçegi rizomlarinin dikimini önümüzdeki günlerde gerçeklestirecegini belirterek, yaklasik 2 dekar alana dikilecek olan 2 bin adet rizomun ilimiz sartlarina uyum saglayacagini bekledigini söyledi.
Çaglar, uzun yillar boyunca çiçek açmayi sürdüren sakayik çiçeklerinin, Suduragi beldesindeki 2015 yili adaptasyon denemelerine, 25 Ocak tarihinde basladigini, önümüzdeki ilkbahar aylarinda çiçek açacak olan sakayiklari çiçeklerini Ankara’da faaliyet gösteren bir çiçekçilik firmasina sattigini belirterek, sakayik çiçeginin soguk iklim sartlarini seven ve ayni zamanda çok su istemeyen bir bitki olmasi nedeniyle Karaman’in bu bitki için çok uygun sartlara sahip bir bölge oldugunu söyledi.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Fuat vardar
Fuat vardar - 3 yıl Önce

Cok güzel. Bizde rizomlardan satın alıp yetistirebilir miyiz.saygilar

SIRADAKİ HABER

banner284