Saman Ve Kaba Yem Fiyati Her Yerde Ayni Olacak

Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri Merkez Birligi Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi`nin çikarma hazirligindaki kararnameyle Türkiye`nin her yerinde samanin ve kaba yemin fiyatinin 50 kurus olacagini belirtti.

Saman Ve Kaba Yem Fiyati Her Yerde Ayni Olacak

Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri Merkez Birligi Genel Müdürü Abdullah Kutlu, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin çikarma hazirligindaki kararnameyle Türkiye'nin her yerinde samanin ve kaba yemin fiyatinin 50 kurus olacagini belirterek, ''Çiftçi KDV dahil 50 kurusa saman ve ot alacak, eger 90 kurusa mal etmissek 40 kurusu bakanlik karsilayacak. Dolayisiyla su anki durumda tansiyon düsmüs durumda'' dedi.
GÜBRETAS'in Tarim Kredi Kooperatifleri'nde görevli ziraat mühendislerine yönelik düzenledigi egitim seminerinde basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Kutlu, saman konusunun speküle edilen bir konu oldugunu, 2012 yilinda bahar yagmurlarinin olmamasi sebebiyle saman ve kaba yemde açik ortaya çiktigini ifade etti.
Kutlu, spekülatörlerin olandan çok daha fazla açik varmis gibi göstererek fiyatlari suni olarak yükselttigini vurgulayarak, saman fiyatlarinin 120-130 kurusa kadar çiktigini ve bu durumla ilgili tedbir alinmasi ihtiyaci duyuldugunu animsatti.
Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri olarak kendilerinin de ithalata girdiklerini ve fiyatlari düsürmek istediklerini dile getiren Kutlu, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi'nin da destegiyle bu konuda bir rahatlama meydana getirdiklerini söyledi.
Kutlu, bakanligin bu konuyla ilgili bir kararname çikarma hazirliginda oldugunu, gerekli talimatin çiktigini belirterek, ''Bu kararnameye göre biz saman fiyatini 50 kurusa sabitliyoruz. Türkiye'nin her yerinde samanin ve kaba yemin fiyati 50 kurus olacak. Kalan kismi da bakanlik destekleyecek. Yani çiftçi KDV dahil 50 kurusa saman ve ot alacak, eger 90 kurusa mal etmissek 40 kurusu bakanlik karsilayacak. Dolayisiyla su anki durumda tansiyon düsmüs durumda'' ifadelerini kullandi.
Kutlu, spekülatörlerinde ellerindeki samanlari piyasaya uygun bir sekilde çikarmaya basladiklarina dikkati çekerek, su anda spekülatörlerinde kendileri üzerinden saman satmaya çalistiklarini bildirdi.
50 bin tona yakin talep var
Kutlu, su ana kadar 50 bin tonluk ithalat için yurtdisi baglantilarinin oldugunu kaydederek, ''Saman konusunda Gürcistan'dan, Bulgaristan'dan, Ukrayna'dan baglantilarimiz oldu, belki Italya'dan da gelecek. Çiftçimizin ne kadar samana ve kaba yeme ihtiyaci varsa biz bunu getirecegiz'' dedi.
Talebin 20 günde 47 bin tona yaklastigini da belirten Kutlu, toplam talebin 100 bin tonu geçmeyecegini tahmin ettigini söyledi.
Kutlu, bu sürecin Nisan ayi sonuna kadar devam edecegini de ifade ederek, Nisan ayindan itibaren birçok bölgede hayvanlar disari çikmaya baslayacagi için bu sorunun da ortadan kalkmis olacagini dile getirdi.
Kutlu, vatandaslarin bu süreçten memnun oldugunu sözlerine ekledi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284