Sap Asilama Kampanyasi Basladi

Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan ülke genelinde uygulamaya konulan `Bölgesel Risklerin Azaltilmasina Dayali Sap Hastaliginin Kontrol ve Eradikasyon Projesi` kapsaminda son günlerde Türkiye`de görülen ve hizli yayilim özelligi gösteren farkli bir A tipi Sap virüsü nedeniyle 2016 yili ilkbahar sap asilama kampanyasi ilimizde baslatildi.

Sap Asilama Kampanyasi Basladi

Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürü Ahmet Hasim Keskin, son günlerde görülen ve hizli yayilim özelligi gösteren farkli bir A tipi sap virüsü nedeniyle 2016 yili ilkbahar sap asilama kampanyasinin baslatildigini belirterek, Ankara Sap Enstitüsü Müdürlügü tarafindan yeni virüse karsi asi üretiminin gerçeklestirildigini söyledi.
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginca yeni A tipi virüs nedeniyle ülke genelinde 2016 yili ilkbahar sap asilama programinin baslatilmasina karar verildigini ifade eden Il Müdürü Keskin, il genelinde 2016 yili ilkbahar sap asilama programi kapsaminda tüm büyükbas hayvanlarin asilanacagini ifade etti.
Sap hastaliginin, hayvancilik sektörü için zararlarinin büyük oldugunu söyleyen Keskin: “Bu hastaliga sigir, manda, koyun keçi ile birlikte yabani çift tirnakli hayvanlar da duyarlidir. Sap hastaligina bagli ekonomik kayiplar oldukça yüksektir. Hastaligin direk ekonomik kayiplari arasinda özellikle genç hayvan ölümleri, süt ve et veriminde düsme, üreme performansinda düsme, ticarete getirilen kisitlamalar sayilabilir. Özellikle buzagi ve kuzular hastaliga karsi son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastaliktan korunmada asilama çok önemlidir. Hastaliktan korunmanin en önemli yolu, hayvanlarin alti ay aralikla yilda iki kez (ilkbahar, sonbahar) asilanmasidir. Ayrica hayvancilik isletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile disaridan yeni satin alinan hayvanlara sap asisi yapilip yapilmadigina dikkat edilmelidir” dedi.
Yetistiricilerin hayvanlarini asilatmalarinin zorunlu oldugunu belirten Il Müdürü Keskin, “Aksi hareket edenler hakkinda 2016 yili için 7 bin 731 TL idari para cezasi verilmesi hükmü mevcuttur. Ilimiz Akdeniz ile iç Anadolu bölgeleri arasinda geçit bölgesinde olmasindan dolayi hayvan hareketleri yogun olmakta ve bu nedenle de hastalik riski devam etmektedir. Sap asisi uygulanmamis hayvanlarin sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner saglik raporu verilmemektedir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarina asi yaptirmalari ve daha ayrintili bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan yetistiricilerimizin sap asilama programina gösterecegi ilgi mücadelemizi kolaylastiracaktir. Bu baglamda Il Müdürlügümüz Veteriner Hekimleri, Tekniker ve Teknisyenlerince özveri ve karalilikla sürdürülen asilama programi sayesinde ekonomik kayiplar asgari düzeye indirilmis olacaktir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284