TKDK Koordinatörü Çetin: Karaman’da Proje Basvurularina Basliyoruz”

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu(TKDK) Karaman Il Koordinatörlügü uzmanlari IPARD Hibe Desteklemeleri programi hakkinda bir bilgilendirme toplantisi yapti.

 TKDK Koordinatörü Çetin: Karaman’da Proje Basvurularina Basliyoruz”
Grand Mesut Otel’de gerçeklestirilen kahvaltili toplantiya Vali Murat Koca, TKDK Il Koordinatörü Bahtiyar Çetin, TKDK Uzmanlari ile ulusal ve yerel basinda görev yapan basin mensuplari katildi.
Il Koordinatörü Bahtiyar Çetin, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu'nun, Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti es finansmani ile saglanan kaynaklarin kirsal kalkinma programlarinda uygulanmasina yönelik faaliyetlerin gerçeklestirilmesi amaciyla Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’na bagli bir kurum olarak kuruldugunu söyledi.
Çetin, Karaman'in da dâhil oldugu 22 ilde, 9. Basvuru Çagri Ilani ile Süt ve Et Üreten Tarimsal Isletmelerin desteklenip pazarlanmasi, Meyve, Sebze ve Su Ürünlerinin islenip pazarlanmasi, Ekonomik Faaliyetlerin Çesitlendirilmesi ve Turizmin Gelisimi gibi konularda kirsal kesimde yasayan vatandaslara destek saglanacagini belirterek, “Avrupa Komisyonu tarafindan 25 Subat 2008 tarihinde onaylanan Kirsal Kalkinma programi Türkiye’nin katilim öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarini dikkate alarak, sürdürülebilir kalkinmayi saglamak için kapasite olusturmayi hedeflemekte, isletmeleri AB standartlarina yükseltmeyi amaçlamaktadir. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu bu amaç dogrultusunda ülkemizde tarim sektörünün gelismislik düzeyinin artirilmasi, kirsal alanda yasayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye’nin AB’ye uyumunun saglanmasini hedeflemektedir. Karaman Il Koordinatörlügü olarak yapilanma çalismalarimizi tamamlamis, akreditasyon sürecinde de son asamaya gelmis bulunmaktayiz. Önümüzdeki günlerde kurum tarafindan çikilacak olan 9. basvuru çagri ilani kapsaminda gerek tüzel kisiler, gerekse gerçek kisiler tarafindan Il Koordinatörlügüne sunulacak basvurular çerçevesinde yatirimlarin uygun harcama tutari 5 bin ile 3 milyon Avro araliginda olabilecek ve basvuru sahipleri yüzde 50 ile 65 civarinda hibe alma imkanina sahip olacaklar. Yatirimciya saglanan hibe tutarinin yüzde 75’i Avrupa Birligi bütçesinden yüzde 25’i ise Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden saglanacak katkilar ile karsilanacak. Basvuru sahipleri, sunacaklari proje kapsaminda makine ekipman alimi, yapim isleri, teknik proje ve is plani hazirlama giderleri basta olmak üzere hizmet alimi ve görünürlük harcamalari için hibe destegi alabileceklerdir. IPARD programi üzerinde gerçeklestirilen son degisiklikle traktör alimi da hibe destegi kapsamina alinmistir. Bir çagri döneminde bir yatirimci sadece bir basvuru yapma hakkina sahiptir. Ancak basvuru sahibi IPARD programi kapsaminda ayni yada farkli konu basliklari kapsaminda 4 kez hibe alabilir. Ancak basvuru sahibinin yeni bir basvuru yapabilmesi için önceki yatirimini tamamlamis, hibe ödemelerini almis ve projenin fiziki ve mali kapanisini gerçeklestirmis olmasi gerekmektedir” dedi.
Vali Murat Koca’da, Karaman’da bir yil önce kurulan Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun tanitimini yeterince iyi yapamamasi nedeniyle çok fazla taninmadigini belirterek, “Ticaret ve Sanayi Odasi hizmet binasinin bir kisminda faaliyetlerini sürdüren bu kurumun öncelikle tabelasini görünür bir yere tasimasi gerekiyor. Çünkü binanin arkasinda kalan tabelasi neredeyse hiç görünmüyor. Ayrica Karaman’a kendini tanitabilmesi için buna benzer toplantilari sikça yapip gündeme gelmeli. Koordinatör arkadasimizin anlattiklarindan benim anladigim kurum kredi degil, hibe destegi veren bir görev üstleniyor. Verilecek olan Hibe destegi Karaman için yapilacak yeni yatirimlar açisindan önemli bir kazanim olacak” diye konustu.
Il Koordinatörü Bahattin Çetin’de 17 Ocak Persembe günü saat 14.00’de Valilik Toplanti Salonunda TKDK Il Koordinatörlügü ve Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü tarafindan Vali Murat Koca, Milletvekilleri, Belediye Baskanlari, daire amirleri ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcilerinin de katilacagi “TKDK ve IPARD programi” konulu bir tanitim toplantisi yapilacagini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284