Toroslarin Üzümünden Organik Pekmez Üretiyorlar

Toroslarin üzümünden organik pekmez üretiyorlar -Karamanin dag köylerinde geçimini üzüm baglarindan saglayan köylüler, geleneksel yöntemlerle organik pekmez üretiyor.

Toroslarin Üzümünden Organik Pekmez Üretiyorlar

Ilimizde sonbaharin gelmesiyle birlikte üzüm baglarinda hareketlilik yasanirken, baglardan toplanan üzümlerden elde edilen siralar büyük kazanlarda kaynatilarak pekmez oluyor.

Merkeze bagli Bayir köyünde geçimini üzüm baglarindan saglayan üretici Mustafa Bayir, yaptigi açiklamada, Toroslarin üzerinde bulunan köylerinde tarim yapmaya uygun yeteri kadar arazi bulunmadigini söyledi.
Bu yüzden dik ve yamaç arazilere köylülerin asma dikerek üzüm yetistirdiklerini ifade eden Bayir, Bu arazilerde bol miktarda üzüm baglari var. Çünkü baska bir sey yetismez. Yetistirdigimiz üzümlerin bir kismini sofralik satarken, bir kismini da kuruturuz. Önemli bir kismindan da pekmez yapariz diye konustu.
Pekmez yapiminin oldukça zahmetli ve zor bir is oldugunu, yüzyillardir ayni yöntemlerle üzümün pekmeze dönüstürüldügünü anlatan Bayir, sunlari kaydetti:
“Sonbaharin gelmesiyle birlikte baglardaki üzümler iyice olgunlasir. Baglarimizda bizim pekmezlik diye adlandirdigimiz suyu bol olan üzümler vardir. Bu üzümleri baglardan toplariz. Kasalara topladigimiz bu üzümleri iyice yikariz. Daha sonra bu üzümleri siranalik dedigimiz bir yerde iyice çigneriz. Çigneme sonucunda üzümlerin suyu beton bir havuza toplanir. Burada sira dedigimiz bu sulari beyaz toprakla karistiririz. Toprak pekmeze renk verir ve kivamini ayarlar. Daha sonra bu suyu çökmeye birakiriz. Çöktükten sonra bu suyu tekrar alarak altinda ates yanan, firin dedigimiz tavalarda kaynatiriz. 3 saat kaynadiktan sonra pekmez olur. Bu pekmezi bakir kazanlara koyarak soguturuz. Köylerinin pekmezinin meshur oldugunu, kendilerinin tatli yerine devamli pekmez tükettiklerini belirten Bayir, Yüzyillardir pekmez böyle kaynatilir. Zor ve zahmetli. Baska bir yöntemi bilmiyoruz” dedi.
Bu yil pekmezin kilosunun 8 ile 10 lira arasinda satildigini aktaran Bayir,
söyle devam etti:
“Fakat piyasada 3 liraya, 5 liraya pekmez de satiliyor. Bunlar gerçek pekmez degil diye düsünüyorum. Içinde seker ve çesitli maddeler var. Bizim pekmezimiz tamamen dogal. Biz baglara gübre dahi atmayiz. Hiç ilaç kullanmayiz. Pekmezin içindeki tek katki maddesi toprak. O da dogal. Pekmez çok faydalidir. Insanlara güç verir. Düzenli pekmez yemeyen bir insan güçlü olamaz”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284