Tüm Kedi Ve Köpeklere Kimlik Ve Pasaport Sarti

Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, hastaliklarinin kontrolünü daha etkin saglamak amaciyla, sahipli ve sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi amaciyla bir çalisma yapti.

Tüm Kedi Ve Köpeklere Kimlik Ve Pasaport Sarti
Bakanlik, hastaliklarinin daha etkin kontrolünü saglamak amaciyla, kedi ve köpeklerin kimliklendirilerek kayit altina alinmasi ve kayitlarinin düzenli tutulmasi ile ilgili usul ve esaslarinin belirlendigi yönetmelik taslagini görüse açti.
''Kedi ve Köpeklerin kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasi yönetmelik'' taslagi, sahipli ve sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin bireysel olarak kimliklendirilmesini, kimliklendirmede kullanilacak yöntemi, malzeme tipi ve özelliklerini, kimliklendirilen hayvanlar ile bunlarin bulunduklari isletmelerin veya sahiplerinin kayit altina alinmasini, kayit altina alinan hayvanlara düzenlenecek belgeleri, denetim ve kontrol ile idari yaptirimlara iliskin hususlari kapsiyor.
Buna göre, kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi, kayit altina alinmasi ile ilgili tüm islemlerin yürütülmesinden Bakanlik yetkili olacak.
Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasi sistemi, ''hayvanlarin kimliklenmesi için mikroçip ve okuyucudan olusan kimlikleme araçlari, tutulan kayitlar, pasaport belgeleri, bilgisayar destekli veri tabani''ndan olusacak.
Deri altina mikroçip uygulamasi
Hayvanlarin kimliklendirilmesi, veteriner hekimler tarafindan mikroçip ile yapilacak.
Yeni dogan hayvanlarin kimliklendirilmesi, dogumdan itibaren en geç 4 ay içinde gerçeklestirilecek. Mikroçip takilarak pasaport düzenlenen hayvanlar 7 gün içinde veri tabanina kaydedilecek. Veri tabanina kaydedilmis hayvanlara ait asi uygulamasi, sahip degisikligi gibi pasaporttaki ve veri tabanindaki bilgilerin degismesi halinde en geç 7 gün içinde yeni bilgilerin kaydedilmesi gerekecek.
Mikroçip, iki skapula (kürek kemigi) arasina veya sol tarafta boynun kulaga yakin kismina, deri altina uygulanacak.
Mikroçip takilmis hayvanlar, yilda bir kez çipin yerinde oldugu ve çalistigindan emin olmak için taramadan geçirilecek,
Üzerinde bireysel tanimlama numaralari bulunan mikroçipler, Bakanlikça belirlenecek usul ve esaslar dahilinde yetki verilen serbest veteriner hekim, kurum ya da kuruluslar tarafindan kendi görev, yetki ve sorumluluk sahasindaki isletmelerdeki kedi ve köpeklere uygulanacak.
Pasaport düzenlenmesi
Kimliklendirilmis kedi ve köpekler için, pasaport da düzenlenecek. Pasaport üzerindeki numara da ayrica veri tabanina kaydedilecek. Pasaportlar, Bakanlikça belirlenecek usul ve esaslar dahilinde tahsis edilecek.
Isletmelerin sorumlu veteriner hekimleri, kayit altindaki kedi ve köpeklerin satilmasi durumunda, sahip degisikligini, hayvanlarin veri tabanina, pasaportuna isleyecek.
Hayvanlarin sahibinin degismesi durumunda, serbest veteriner hekim hayvanin sahip degisikligini veri tabanina ve hayvanin pasaportuna isleyecek.
Sokak hayvanlarinin sahiplenilmesi halinde ise kimliklendirilen hayvana ait bilgiler, belediyeler tarafindan veri tabanina ve pasaporta kaydedilecek.
Kayitli kedi ve köpeklerin ölüm bilgileri
Kimliklendirilmis kedi ve köpeklerin ölümlerini, isletmenin sorumlu veterineri, sahipsiz hayvanin bulundugu belediye veterineri veri tabanina isleyecek.
Sahipli hayvanlarin ölümlerini ise serbest veteriner hekim veri tabanina aktaracak ve pasaportuna kaydedecek.
Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasi ve kontrollerine iliskin tüm islemler Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü veya ilgili il/ilçe müdürlügü tarafindan yapilacak.
Sahipli hayvanlarin kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasina iliskin masraflar, hayvan sahipleri tarafindan karsilanacak. Kimliklendirmeye iliskin ücret, her yil bölge veteriner hekimler odalarinin asgari ücret tarifesinde belirlenecek.
Bilgisayar destekli veri tabaninda yer alacak bilgiler
Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü tarafindan bilgisayar destekli bir veri tabani kurulacak. Yönetmelik geregi talep edilen tüm bilgiler süresiz olarak bu veri tabaninda saklanacak. Veri tabaninda asgari, ''mikroçip numarasi, yeri, yerlestirildigi tarihi, pasaport numarasi, hayvan sahibinin adi, soyadi, TC kimlik numarasi, adresi, posta kodu, telefon numarasi, kuduz asisi ve diger yapilacak asilarin adi, asinin imalatçi firmasi, parti numarasi, son kullanma tarihi, asilama tarihi ve geçerlilik tarihi (asinin verdigi bagisiklik süresi), veteriner hekimin adi, soyadi, diploma numarasi ve TC kimlik numarasi, hayvanin adi, türü, soyu, cinsiyeti, dogum tarihi, belirgin isaret ve rengi''ne iliskin bilgiler yer alacak.
Bakanlik, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bilgi gizliliginin ve korunmasinin saglanmasi sartiyla, tüm ilgili taraflarin bu bilgilere erisimlerine izin verebilecek.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284