Türkiye Topraklari Verimlilik Haritasi Çalismalari Ilimizde Devam Ediyor

Türkiye topraklari veri tabaninin olusturulmasi çalismalari kapsaminda Karaman’da çalismalarini yürüten Konya Toprak Su ve Çöllesme ile Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürlügü arazi ekibi Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Ahmet Hasim Keskin’i makaminda ziyaret etti.

Türkiye Topraklari Verimlilik Haritasi Çalismalari Ilimizde Devam Ediyor

Ziyarette proje lideri Ziraat Mühendisi Nebi Akyol, Ziraat Mühendisi Feti Kirtis ve Necati Simsekli, Çevre Mühendisi Osman Mücevher ile arazi ekinde yer alan yardimci personeller katildi. Enstitünün çalisma sahasi olan Konya, Karaman, Isparta, Burdur, Nigde ve Aksaray Illeri tarim topraklarinin bitki besin maddesi ve verimlilik durumu ile potansiyel toksik element kapsamlarinin belirlenmesi, belirlenen bu toprak özellikleri Cografi Bilgi Sistemleri kapsaminda degerlendirilerek güncel toprak veri tabanlari olusturulmasi ve haritalanmasi amaciyla bu arastirma yürütülüyor. Söz konusu çalismada tarim alanlarindan 2.5 km x 2.5 km grid sistemine göre toprak örneklemesi yapilmakta ve toprak örnekleri 0-20 cm derinlikten yer koordinatlari ölçülerek aliniyor.
Il Müdürü Ahmet Hasim Keskin ziyaretten duydugu memnuniyeti ifade ederek, tarim topraklarinin üretilemeyen ve yenilenmesi nerdeyse mümkün olmayan tek kaynak olduguna dikkat çekti.
Il Müdürü Keskin, “Ülkelerin gelismesi ve insanlarin hayat seviyelerinin yükseltilmesi için, tarim topraklarinin sürdürülebilir biçimde kullanilip yönetilmesi mecburiyeti vardir. Ülke topraklarimizin sürdürülebilir biçimde kullanilip yönetilmesi için de toprak kaynaklarimizi yeterli sekilde incelemek ve izlemekle mümkün olacaktir. Tarim alanlarinin daha ayrintili olarak tanimlanmasi ve sürekli olarak izlenmesi yeni teknolojilerin bu alanlarda kullanimini da artiracaktir. Tarim alanlarinda sürdürülebilir yönetim ve kullanim faaliyetlerinin planlanip uygulanabilmesi her geçen gün daha da artan bir önem kazanmaktadir. Tarim alanlarimizin verimliliklerinin sürdürülebilmesi için, öncelikle bu alanlarin özeliklerinin en iyi sekilde tanimlanmasi gereklidir. Bu tanimlamayi saglamak için, topraklarimizin temel özelliklerinin belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle topraklarin bu özelliklerinin iyi bilinmesi ve o toprakta yetistirilen bitkilerin ihtiyaç duydugu besin elementleri yönünden yeterliliginin degerlendirilmesi büyük önem tasimaktadir. Ayrica tarim alanlarinda kirlilige neden olan ve gittikçe daha büyük boyutlarda tehlike olusturan etmenlerin basinda potansiyel toksik elementler gelmektedir. Önemli bir kirletici grubu olusturduklari bilinen bu elementler, bitkisel üretimde verimliligi olumsuz etkilemesi yaninda, besin zincirine de girerek insan ve hayvan sagligini tehdit etmektedir. Bu proje ile ülkemiz tarimina önemli katkilar saglayacak olan veriler elde edilecektir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284