Türkiye’de Bir İlk Elma Borsası Kuruluyor

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2017 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Elma Borsası ile Karaman Elması Değer Kazanıyor” Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Türkiye’de Bir İlk Elma Borsası Kuruluyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Karaman İli Merkez İlçesi Elma Üreticiler Birliği üyeleri katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Özçalık, “Geçtiğimiz yıllarda Karaman elması olarak bir değerden bahse edemezdik. Elma denildiği zaman aklımıza Amasya elması, daha sonra Isparta ve Niğde elması gelirdi. Ama bizde Karaman olarak 7-8 senedir derinden bir ilerleme ile elmada çok ciddi bir üretim potansiyeli yakaladık ve bunu devam ettireceğiz. 2015 yılı içerisinde üretimde Türkiye’de 3. sıraya, 2016 yılı içerisinde de 2. sıraya yükseldik. Isparta ilinden sonra 398 bin ton ile bunu başardık. Üretimin fazlalığında değil üretimin kalitesi ve kaliteye göre fiyatlandırılması içerisindeyiz. Bunu yapabilmek adına; gübrelenmesi, ağaç budanması, yetiştirilmesi adına ve uzmanlarla,  kurslarla eğitimlerle bunun önünü açmaya çabasındayız. Elmamızın gerçek anlamda değerini bulabilmesi için piyasanın en güzel şekilde oluşturulması lazım. Bunu başarabilmek için birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Biz ne kadar birlikte hareket edemezsek fabrika sahiplerinin verdikleri fiyatlardan satmak zorunda kalıyoruz. İlimiz elma üreticilerinin, elmalarının nasıl daha fazla değer katabiliriz diye bir proje yapmaya karar verdik bunun sonucunda Türkiye’de olmayan bir Elma Borsası kazandırmaya karar verdik. KOP bölge kalkınma ile işbirliği yaparak bize onay verdiler. Değerli üreticilerimizin katkı payı olan %20’lik pay toplanıldığı zaman ihalemiz yapılacaktır. Ve inşaatına başlanacaktır. Borsa üreticilerimize neler getirecektir? Aracıların değil de üreticilerimizin kazanmasını sağlayacak. Elma Borsası:  Türkiye ve dünyaya açılan kapımız olacak. İnternet sayfası oluşturularak isteğe göre satış yapılacak. Bu sayede daha fazla alıcı ile malımıza ve emeğimize değer katacağız. Proje ile ilimizde de elma üretimin yapıldığını ve kalitenin olduğunu ve elmayı almaya geldikleri zaman karşılarında birini olduğunu ve bu doğrultuda taleplerde bulunulacak. Bu ay içerisinde Mersin veya Akdeniz Meyve İhracatçılar birliğimiz ile temasa geçip Karaman elmasının ihracatının yapılması konusunda ciddi girişimlerimiz olacaktır” dedi.

(Haber: Mustafa Erok)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284